AMED TIMES - Tırşik, basit malzemelerle hazırlanan ancak zengin bir lezzet sunan bir yemektir. Temel olarak et, domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerin küçük parçalara ayrılarak pişirilmesiyle hazırlanır. Diyarbakır'a özgü tatlarla zenginleştirilen Tırşik, geleneksel bir tarif olarak yıllardır aile sofralarını süslemekte ve yöresel restoranlarda önemli bir yer edinmektedir.
Tırşik yemeğinin malzemeleri:
Yarım kilo dana kuşbaşı (kuzu kuşbaşı da olur)
2 adet kuru soğan
3 adet patlıcan (mümkünse ufak boylu)
5-6 adet kabuğu soyulmuş ve doğranmış domates
5 adet yeşil biber (zevke göre tatlı veya acı)
3-4 diş sarımsak
Sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pul biberi
Tuz
Tırşik yemeğinin yapılışı:
Kuzu etini yıkayıp küp şeklinde doğrayın.
Sarımsakları ve soğanı ince ince doğrayın.
Patlıcanları yıkayıp, kabuklarını soyarak küp şeklinde doğrayın.
Biberleri temizleyip küp şeklinde dilimleyin.
Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın.
Bir tencerede et suyunu salıp çekene kadar kavurun. Ardından sarımsak ve soğanın üzerine ekleyin.
Patlıcanları ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yumuşayan patlıcanların üzerine biberleri ekleyin.
Tencerenin kapağını tekrar kapatın ve biberler de yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Kavrulan etin üzerine biber salçasını, tuzu ve pul biberi ekleyerek karıştırın.
Doğranmış domatesleri ve suyu ekleyin. Karıştırın ve kaynamaya bırakın.
Pişen yemeği ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.