AMED TIMES - Malabadi Köprüsü’nün hangi il sınırları içinde yer aldığı konusu, Diyarbakır ile Batman arasında süregelen bir tartışma yaratmıştır.
Resmi kayıtlara göre, köprü Diyarbakır il sınırları içinde yer almaktadır. Ancak, köprünün Batman'a yakın olması ve bölge halkı tarafından Batman ilişkilendirilmesi nedeniyle ile köprünün sahiplenilmesi noktasında zaman zaman tartışmalara yol açmaktadır.
Batman Valiliği, her ne kadar köprünün Diyarbakır'a ait olduğunu vurgulasa da, Batman halkı da köprünün tarihi ve kültürel bağları üzerinden bu yapıya sahip çıkmaktadır. Bu tartışma, köprünün bölgedeki kültürel ve tarihi değerinin yanı sıra, hangi ilin tanıtımında daha fazla yer alacağı konusundaki rekabetten kaynaklanmaktadır.
Büyükşehir belediyesi tanıtımını yaptı
Son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabı üzerinden köprünün dron ile çekilmiş görüntülerini yayınlayarak tarihi yapının tanıtımını yaptı. Yayılan videonun yeni bir tartışmaya yol açıp açmayacağı ise merak konusu.
Malabadi Köprüsü kim tarafından inşa edildi?
Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Artuklu Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Köprünün yapımı, Timurtas Bin-i Ilgazi Bin-i Artuk tarafından gerçekleştirilmiştir. Artuklu döneminin önemli mühendislik başarılarından biri olarak kabul edilen bu köprü, Orta Çağ'dan günümüze kadar ulaşmış nadir yapılardan biridir.
Dünyanın en büyük taş kemerlerinden biri olarak kabul edilmektedir
Malabadi Köprüsü, mimarisiyle dönemin ileri mühendislik tekniklerini yansıtmaktadır. Köprü, 40.86 metre uzunluğundaki ana kemeri ile dünyanın en büyük taş kemerlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ayrıca, köprünün yüksek kemerleri, üzerine yerleştirilen kabartma figürler ve her iki tarafta yer alan konaklama odaları, köprüyü diğerlerinden ayıran özelliklerdir. Bu odalar, tarihi boyunca köprüyü geçen yolcuların konaklaması için tasarlanmış olup, köprünün özgün yapısını korumaktadır.
UNESCO listesindeki önemi
Malabadi Köprüsü, 2016 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınarak, uluslararası alanda da tanınmış ve korunması gereken bir yapı olarak kabul edilmiştir. Bu statü, köprünün tarihi ve mimari değerinin yanı sıra, bölgedeki kültürel zenginliğin de bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Resmi olarak o ilin sınırları içerisinde
Malabadi Köprüsü, hem Batman hem de Diyarbakır için önemli bir kültürel miras niteliği taşımaktadır ve bu nedenle de iki il arasında zaman zaman tartışma konusu olabilmektedir. Ancak coğrafi olarak Silvan-Bitlis yolunda ve Batman Çayı üzerindedir ve resmi olarak Diyarbakır il sınırları içinde yer almaktadır ve bu durum resmi kayıtlarda da böyle belirtilmektedir.