ÇEVRE

Diyarbakır Surları Tarihi: Neden Kalkan Balığı Şeklinde? Kaç Yıllık? Neden Yapıldı?

Abone Ol

Dünyanın en eski surlarından birisi olan Diyarbakır Surları tarihi ile merak ediliyor. Yaklaşık 5.5 km uzunluğuyla dikkat çeken bu yapı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alıyor. İç ve dış kale olarak iki bölümden oluşan surlar, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en geniş ve en uzun surlarından birisi olarak kabul ediliyor.

Diyarbakır Surları’nın tarihi M.Ö. 6000’li yıllara kadar uzanıyor. Şehrin sembolik figürlerinden birisi olan bu yapının tarihi hakkında tüm detayları sizler için inceledik. Yapı malzemesi olarak bazalt taşının seçildiği Diyarbakır Surları ne zaman yapıldı? Kaç yıllık? İşte detaylar…

Diyarbakır Surları Tarihi

Diyarbakır’da gezilecek yerler araştırmasında ilk olarak Diyarbakır Kalesi ya da Surları ön plana çıkmaktadır. Dünyanın en sağlam, uzun ve geniş surlarından birisi olan Diyarbakır Surları tarihi ve bilgileriyle merak ediliyor. Diyarbakır Surları hakkında bilgi araştıranlar için özet bilgileri aktarıyoruz.

Diyarbakır Surları, şehrin Sur ilçesinde yer alan tarihi bir yapıdır. İç ve dış kale bölümlerinden oluşan bu tarihi yapıya girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Mardin Kapı (Telli Kapı), Yeni Kapı (Dicle – Irmak – Şat Kapı) ve Urfa Kapı (Rum Kapısı) üzerinden yapılmaktadır. UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Mirası olarak tescil edilen Diyarbakır Surları tarihi ile de merak uyandırıyor.

Diyarbakır Surları tarihi olarak Çin Seddi’nden sonra en uzun, geniş ve sağlam savunma duvarlarından birisi olarak kabul ediliyor. Bu yapının ilk olarak kim tarafından inşa ettirildiği bilinmemekle birlikte İç Kale’nin ilk yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor. Kaynaklarda ise M.Ö. 2000’li yıllarda bölgede Hurrilerin yaşadığı ve Hurri şehrinin de bu surlarla çevrili olduğu geçmektedir.

Diyarbakır Surları tarihi açısından değerlendirildiğinde M.Ö. 9. yy’da Bit-Zamani kabilesinin başkent olarak değerlendirdiği dönemde eski surların onarıldığı dışında kaynaklarda başka bir bilgi bulunmamaktadır. Roma Dönemi’nde ise restorasyon çalışmalarının M.S. 330-338 ve 349 yıllarında yapıldığı belirtilmektedir.

Diyarbakır Surları’nın Mimari Özellikleri

Diyarbakır Surları tarihçesi hakkında bazı bilgileri verdikten sonra şimdi yapının mimari özelliklerini inceleyelim. Diyarbakır Surları’nın duvar yüksekliği 10 – 12 metre, genişliği ise 3 – 5 metre arasındadır. Yapının temel malzemesi olarak bazalt taşı seçilmiş, fiziksel özellikleri ve birleşim açısından değerlendirildiğinde bazı farklılıklar görülmüştür. Dolayısıyla Diyarbakır Surları tarihi içerisinde taş, tuğla, harç gibi malzemelerin kullanıldığı biliniyor.

Topoğrafyaya uygun olarak inşa edilen tarihi yapı, Kuzey – Güney yönünde oval bir biçime sahiptir. Diyarbakır Surları kaç km sorusu için ise günümüzde yaklaşık 5.5 km’dir şeklinde yanıt verilebilir.  

Diyarbakır Surları Neden Kalkan Balığı Şeklinde?

Diyarbakır Surları tarihi ile ilgili güncel bilgileri aktarmaya devam edelim. Tarihi yapının kuşbakışı görüntüsü incelendiğinde, Diyarbakır Surları’nın kalkan balığına benzemesi söz konusudur. Bu konuda da Diyarbakır Surları neden kalkan balığı şeklinde sorusu sıkça araştırılıyor. Konuyla ilgili güncel bilgileri aktaralım…

Diyarbakır Kalesi’nin ya da Surları’nın neden kalkan balığına benzediği konusunda araştırmacılar çok sayıda makale yazmıştır. Bu konuyla ilgili son olarak Dr. Arafat Yaz tarafından yapılan açıklamaları inceleyeceğiz. Dr. Arafat Yaz, yapmış olduğu çalışmada Diyarbakır Surları tarihinin M.Ö. 3.000’li yıllardan başlayarak M.S. 375 yılına kadar temel şekilde tamamlandığını iddia etti. Aynı çalışmada Hz. Yunus’u balığın yutmasından dolayı bu olaydan sonra yaşadığı Diyarbakır’daki mağarada kalenin tesadüfen balık şeklinde yapıldığını ileri sürdü.

Akademisyen Arafat Yaz, ortaya çıkan kalkan balığı şeklinin tesadüf olduğunu ileri sürerken “Son asra kadar Diyarbakır Kalesi’nin neye benzediği bilinmiyor. Son asırda uzaydan çekilen fotoğraflarla neye benzediği bilinmiş oluyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Diyarbakır Surları Kaç Yıllık? Ne Zaman Yapıldı?

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Mirası listesine alınan Diyarbakır Surları tarihi hakkında bu yapının kaç yıllık olduğu da merak ediliyor. Diyarbakır Surları kaç yıllık sorusuna yönelik pek çok çalışma yapılmış, ancak kesin bir görüş birliğine varılamamıştır. Diyarbakır Surları ne zaman yapıldı sorusuna yönelik yapılan çalışmalarda yaygın görüş, bu tarihi yapının yaklaşık olarak 9.000 yıllık geçmişe sahip olduğu yönündedir.

Diyarbakır Surları’nın tarihçesiyle ilgili olarak bazı kaynaklarda geçen 9.000 yıl bilgisi kesin değildir. Akademisyenlerce yapılan çalışmalarda M.Ö. 3.000’li yıllarda yapılmaya başlandığı da iddia edilmektedir. Bu bakımdan Diyarbakır Surları tarihinin çok uzun bir geçmişe sahip olduğu bilinmekte ancak kesin bir tarihi veri bilinmemektedir.

Diyarbakır Surları Neden Yapıldı?

Diyarbakır Surları tarihi merak edilirken bu yapının neden inşa edildiği de araştırılıyor. Diyarbakır Kalesi’nin neden yapıldığına yönelik olarak da pek çok yapılmış çalışma bulunuyor.

Diyarbakır’ın en ünlü ve tarihi yapısı, birçok yönden tarihçilerin dikkatini çekmiş, beraberinde de bazı efsanelere konu olmuştur. Diyarbakır Surları neden yapıldı sorusu için mevcut bilgileri aktaralım…

Diyarbakır Surları tarihi hakkında kesin olmamakla birlikte yaygın görüş, bu kalenin Hurriler tarafından şehrin savunulması amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Daha sonraki dönemde Bizans İmparatoru Constantinus tarafından onarılan Diyarbakır Surları, 4 kapısı ve 82 burcu ile dikkat çekiyor.

Diyarbakır Surları Kaç Km?

Diyarbakır Surları’nın tarihini araştıran birçok kişi, bu yapının kaç kilometre uzunluğa sahip olduğunu da araştırıyor. Diyarbakır Surları kaç km? İşte yanıtı…

Kuşbakışı görüntüsüyle kalkan balığına benzeyen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları’nın çevresi yaklaşık olarak 5.5 km uzunluğa sahiptir. İç kale üzerinde toplamda 19 adet burç, dış kale üzerinde ise 82 adet burç bulunan tarihi yapı, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin de durak noktalarından birisidir.

Diyarbakır Surları'nı Kim Yaptı?

Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun, sağlam ve geniş kalelerinden birisi olan Diyarbakır Surları tarihi ile ilgili bilgiler sıklıkla araştırılıyor. Özellikle bu kalenin kim ya da kimler tarafından yaptırıldığı merak konusu… Diyarbakır Surları’nı kim yaptı? İşte yanıtı:

  • Diyarbakır Surları’nın ilk olarak kim tarafından yapıldığına yönelik pek çok çalışma yapılmış ve bu çalışmalarda da birçok detay iddia edilmiştir.
  • Ancak Diyarbakır Surları’nın ilk olarak kim tarafından hangi dönemde yaptırılmaya başlandığı bilinmemektedir.
  • Bu konuda yapılan çalışmalar, ilk olarak M.Ö. 2000’li yıllarda bölgede yaşayan Hurrilerin, Hurri şehrini savunma amacıyla eski suru onarmaya başladığı yönünde bilgiler mevcut.
  • Ancak Diyarbakır Surları tarihi içerisinde yaklaşık olarak 9000 yıllık geçmişi bulunan yapının ilk olarak hangi dönemde kim ya da kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Diyarbakır Surları Nerede? Nasıl Gidilir?

Diyarbakır Surları tarihi hakkında bilgileri verdikten sonra bölgeye gidecek olan kullanıcılarımız için konum bilgilerini aktaralım. Diyarbakır Surları nerede? Nasıl gidilir? İşte yanıtı…

Diyarbakır Surları, şehrin kuzeybatısında ve Fırat Nehri’nin doğu bölgesinde yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında dahil edilen bu tarihi yapı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alıyor. Açık adresi ise şu şekilde:

  • Adres: Cami Nebi, Gazi Caddesi, No:1, Sur – DİYARBAKIR

Diyarbakır Surları’na nasıl gidilir?

Bu tarihi yapıya gidebilmek için şehir merkezinden toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Diyarbakır’ın merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alan surlara gitmek için A2, E8, M3, F2, A3, H2, BS1 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diyarbakır Surları tarihi ile ilgili merak edilen diğer soruları yanıtlayalım:

1- Diyarbakır Surları'nı ilk kim yaptı?

Diyarbakır Surları’nın ilk olarak kim tarafından hangi dönemde yaptırıldığı bilinmemektedir. Konuyla ilgili kaynaklarda sadece M.Ö. 2000’li yıllarda bölgede yaşayan Hurrilerin Hurri şehrini savunma amacıyla eski surun onarımını gerçekleştirdiği yönünde bilgiler bulunuyor.  

2- Diyarbakır Surları neden balık şeklinde?

Diyarbakır Surları’nın neden balık şeklinde olduğuna yönelik bazı iddialar mevcuttur. Ancak son olarak Dr. Arafat Yaz tarafından bu şeklin tamamen tesadüf olduğu ileri sürülmüştür.

Diyarbakır Surları tarihi ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlar bölümünden sorabilir, ayrıca deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.