AMED TIMES - Diyarbakır karpuzunun üretim merkezlerinden biri olan Bismil ilçesinde, üreticiler karpuzların tarlada kaldığına ve emeklerinin karşılığını alamadıklarına dikkat çekerek, bu şartlarda üretime devam edemeyecelerini ifade ediyorlar. 

DBB’den halka açık meclis toplantısı çalışması DBB’den halka açık meclis toplantısı çalışması

Diyarbakır ekonomisinin %65'i çiftçilik üzerine ve son yıllarda artan maliyetler ve girdiler, üreticileri üretimden vazgeçme noktasına getirmiş durumda. Derinleşen ekonomik sorunlar ve artan maliyetlerden Diyarbakır'ın simgelerinden olan karpuz da nasibini aldı. 

Bu maliyetlerle üretime devam edemeyiz

Üreticiler maliyetlerin sürekli arttığına ancak ürünlerinin ucuza alındığından şikayet ederken bu şekilde "üretime devam edemeyiz" diyor.

Son yıllarda benzin, gübre, ilaç, sulama gibi girdi maliyetlerindeki artış, DEDAŞ'ın elektrik kesintileri ve ürünlerine düşük fiyat verilmesi üreticileri zor durumda bırakıyor.

Tarlada kilosuna 1 veya 2 TL fiyat biçilen karpuz, manavlarda 8 ila 10 TL arasında satılıyor. Karpuz üreticileri verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını, hasat zamanına kadar yaptıkları masrafları çıkaramadıklarını dile getirdi. Zarar ettiklerini ve karpuzlarının tarlada kaldığını anlatan üreticiler, gelecek yıl karpuz ekmeyeceklerini söyledi.

"Ektiğimiz karpuz tarlanın kiralama bedelini bile karşılamadı"

Yeni Proje 2024 08 16T120401 098

Bismil'de uzun yıllardır çiftçilik yapan Vehbi Baran, alıcıların düşük fiyat teklif ettiğini ve mahsullerin tarlada kaldığını belirterek "Bu yıl çocuklarımızla birlikte karpuz ektik. Ektiğimiz karpuz tarlanın kiralama bedelini bile karşılamadı. Bu sene hayır görmedik. Mahsullerimiz de çok iyi çıktı. Alıcılar da gelip 'kilosunu 1-2 TL'ye alırız' diyorlar. Biz de 'bu paraya vereceğimize tarlada kalıp çürüsün' dedik. Aracılar para yiyor, bize hiçbir şey yok. Bu tarlayı dönümü 6 bin TL'de aldım. İlacıyla emeğiyle derken 70 bin TL masraf yaptık. Bugün hesaplıyorum 30 bin TL zarar ediyorum. Şu an ben satsam taş çatlasa 30 bin TL eder" dedi.

'Ekiyoruz ama para etmiyor'

Yeni Proje 2024 08 16T120433 953

Çocukluğundan beri çiftçilik yapan Adalet Baran da uzun yıllardır verdikleri emeğin artık kendilerini geçindiremediğini vurgulayarak, ne yapacaklarını bilmediğini söyledi. Baran, "Tüm emeklerimiz boşa gidiyor. Ekiyoruz ama emeğimiz para etmiyor. Tarlamız öylece kaldı. Gelip alınca para etmiyor ama satınca ediyor. Ektik, emek verdik ama böyle bıraktık tarlada. Para etmiyor. Olgunlaşmış olmasına rağmen hiç satmadık. Biz de hakkımızı istiyoruz. Emeğimizin karşılık bulmasını istiyoruz. Bu kadar emek boşa gidiyor şu an. Emeğimiziz karşılığından başka hiçbir şey istemiyoruz" dedi.

Kaynak: Artı Gerçek