TEKNOLOJİ

Dijital Telif Yasası ve sosyal medya düzenlemeleri 2025 gündeminde

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, dijital telif yasasının 2025 gündemlerinin başında olduğunu ve sosyal medyaya giriş yaşı ile ilgili düzenlemeler yapacaklarını duyurdu.

Abone Ol

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, 2025 yılı için en önemli gündem maddelerinden birinin Dijital Telif Yasası olduğunu duyurdu. Yayman, dijital alanda emek hırsızlığına karşı atılacak adımların önemli olduğunu ve bu yasaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Dijital Telif Yasası "emek hırsızlığı"na son verecek

Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Yayman, dijital medya alanındaki sorunları ele aldı. Yayman, dijital platformlardaki emek hırsızlığına değinerek, "Gerçek gazetecilik yapan basın emekçileri ve televizyoncularla, bunların emeğini çalan ve 'copy-paste gazeteciliği' yapanların arasında büyük bir fark var" diyerek dijital telif yasasının artık kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Yayman, dijital telif yasasının çıkarılmasının, emek hırsızlığının son bulması için önemli bir adım olacağını söyledi.

Sosyal medyaya giriş yaşı ve düzenlemeler

Yayman, sosyal medya ve dijital platformların toplum üzerindeki etkilerine dair de önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medyaya giriş yaşına ilişkin düzenlemelerle ilgili, siyasetçilerin karar vermemesi gerektiğini, bunun yerine uzmanların, bilim insanlarının ve psikiyatristlerin bu konuda söz sahibi olması gerektiğini ifade etti. Yayman, sosyal medyanın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik bir düzenlemenin gerekliliğini belirtti.

İlk Olarak Netflix dinlenecek

Yayman, dijital platformları denetlemeye devam edeceklerini ve sosyal medya ile dijital platformlar hakkında yapılacak düzenlemelerin önemini vurguladı. Bu bağlamda, "İlk platform olarak Netflix'i dinleyeceğiz, ardından diğer dijital platformları da TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda dinleyeceğiz" dedi.

Yayman, dijital platformların toplumsal düzeni ve bireylerin güvenliğini sağlamak için daha sorumlu bir şekilde faaliyet göstermeleri gerektiğini belirterek, bu süreçte ulus aşırı şirketlerin, toplumun değerleri ve yasaları doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini savundu.