AMED TIMES - Neslin Candoğan (39) ve Erkan Candoğan (45) çiftinin, 9'uncu sınıf öğrencisi, otizmli oğlu Deniz Candoğan'ın çizim yeteneği sınırları aştı. Henüz 3 yaşındayken dışarıda gördüğü otomobil, bina, metro trenlerini gözlemine dayanarak en ince detayına kadar evde çizmeye başlayan oğlu Deniz'in okuma yazma öğrenmeden önce evde resim çizmeye başladığını söyleyen Erkan Candoğan, evde sürekli kalem ve kağıt bulundurarak onu desteklediklerini anlattı. Resim yapmaya başladığı zaman saatlerce masadan kalkmayan Deniz'i teşvik ettiklerini dile getiren Candoğan, oğlunun eserlerinin Türkiye'deki farklı sergilerin ardından Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı'nda sergilendiğini ifade etti. Candoğan, "Deniz 2 yaşına geldiğinde konuşmada eksiklik fark etmemiz üzerine öncelikle işitme problemi olduğunu düşünerek bu konunun üzerine gittik. Ancak bir sıkıntı tespit edilmeyince Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Bölümü'nde otizm teşhisi konuldu. Raporumuz çıktıktan sonra 3 yaşından itibaren özel eğitime başladı. Deniz ilkokul çağına geldiğinde iyi bir devlet ilkokuluna kaynaştırma öğrencisi olarak yazdırdık. Deniz 4 yıl boyunca normal çocuklarla birlikte okula devam etti. Sonrasında ortaokulda Deniz'in kaynaştırma öğrencisi olmasını istemedik. Çiğli Gülen Kora Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı'nın ardından şu an Çiğli Rotary Lisesi'nde okuyor" dedi.
İlk sergisini 7 yaşında açtı
Deniz'in Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi'nde resim öğretmeni Gonca Yılmazer'den resim dersleri aldığını anlatan Candoğan, sayısız metro, tren, apartman ve otomobil çizen oğlunun profesyonel olarak sergilenen 50'den fazla eseri bulunduğunu kaydetti. İlk sergisi ve ilk ödülünün ilkokul 1’inci sınıfta iken, 23 Nisan'da bütün sınıfların katıldığı bir yarışmadan geldiğini söyleyen Candoğan, "Kanada Vancouver'da Anca Vakfı'nın düzenlediği Dünya Otizm Festivali'ne 2017 için Türkiye adayı olarak Kanada'dan davet aldık ve 2017 yılı Eylül ayında Kanada BC. Vancouver şehrinde festivale katıldık. Burada da Deniz'in bir sergisi gerçekleşti ve Deniz festivalde Genç Yetenekler Özel Başarı Ödülü aldı. 2019 yılında Alanya'da düzenlenen Dünya Otizm Fesitvali'nde de bir sergimiz oldu. Sonrasında Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Merkezi'nde iki sergisi daha oldu" diye konuştu.
Farklı ülkelerden özel çocuklar arasında bir köprü kuruldu
Japonya'ya dünyanın sayılı piyano virtüözlerinden otizmli Takuto ve annesi Mayumi Koyanagi aracılığıyla davet edildiklerini anlatan Erkan Candoğan, büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek şunları anlattı:
"Kanada'da düzenlenen dünya otizm festivalinde tanıştığımız Mayumi bize Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı'nda, Uluslararası Kapsayıcılık Derneği Kuruluş Töreni gerçekleşeceğini, oğlu Takuto'nun burada bir konser vereceğini, dünyanın farklı ülkelerinden otizmli sanatçıların çizimlerinin sergileneceğini ve Türkiye'yi temsilen Deniz'in çizimlerinin de sergilenmesini istediklerini iletip bizi törene davet etti. Davet kapsamında Deniz'in çizimlerini gönderdik ve Deniz'in resimleri orada en iyi konumda sergilendi. Derneğin amacı Japonya'da ve dünyanın diğer ülkelerinde daha kapsayıcı bir toplum gerçekleştirmek için sivil toplum kuruluşlarını aktif bir şekilde teşvik etmek ve herkesin mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için engelsiz bir toplum yaratma ve engelsiz zihin fikrini yaymak. Japonya'daki engelli çocuklar ile dünyanın dört bir yanındaki engelli çocuklar arasında bir köprü oluşturarak uluslararası toplumda kapsayıcı bir toplumun kurulmasına katkıda bulunmak istiyorlar. Bu sergide Deniz'in eserlerinin ve Türk bayrağının yer alması bizi çok nurlandırdı."