AMED TIMES - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM), Mitannia Otel’de düzenlediği “Diyarbakır, yerel hizmetler ve ortak akıl” başlıklı toplantıya katıldı. Toplantıya, Eş Başkanların yanı sıra ilçe belediyeleri eş başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesinin hazırlığını yaptığı 5 yıllık Stratejik Plana ilişkin talep ve öneriler de dile getirildi.

Dicle Nehrinin tarifsiz ve statüsüz bırakıldığını vurgulayan Eş Başkan Doğan Hatun, “Bunun için de çalışmalarımız var. UNESCO ‘Kültürel Peyzaj Alanı’ deniliyor buna. Bu bizim için sahiplenme fırsatıdır. Bunun için ciddi diplomatik çalışmalara ihtiyaç var. On Gözlü Köprü çevresinde çok sayıda kafe var, bölgeyi işgal etmişler. Bu soruna bir çözüm bulunmalı” dedi.

F99497 E7 F D62 4756 8 B1 E 7 A E A4 D45 C C E4

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un önceki gün kentte gelerek deprem bölgelerine dair koordinasyon toplantısı düzenlediğini hatırlatan Hatun, “Çevre ve Şehircilik Bakanı şehre geldi, toplantı yaptı. Biz kendisiyle görüşmek istiyorduk ancak görüşmedi. ‘Fiskaya’yı, Benuseni yıkacağız’ dedi ama neden metruk binaları yıkmıyor? Oysa belediyeye versinler, biz yıkabiliriz, halkımızın güvenliğini sağlayabiliriz” dedi. 

Diyarbakır'da 18 Ekim Cuma hava durumu Diyarbakır'da 18 Ekim Cuma hava durumu

“Amed'de bir model oluşturabiliriz, buna inancımız ve gücümüz de var”

Bucak, yoksul ve dar gelirlilerin barınma sorununa dair yeni bir bakış açısıyla hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Amed'de bir model oluşturabiliriz, buna inancımız ve gücümüz de var. Bağlar’ın yerinde dönüşüm sorunu var ve deprem sonrası yaşanan krizler var. Bağlar, Şehitlik, Huzurevleri, Fiskaya’da deprem sonrası yaşanan tahribatlar kenttin orta yerinde duruyor. Yoksul halkın konut sorununa bir bakış açısı geliştirmemiz gerekiyor. Buradan herkese çağrı yapıyorum. Amed'de bir model oluşturabiliriz, buna inancımız ve gücümüz de var dedi.

Bucak, görev yapacakları 5 yıllık sürecin zorluklarına dikkati çekerek, kayyımların 8 yılda kentte büyük tahribatlar yarattığını hatırlattı. 8 yıllık yıkımın zaman zaman konuşulan bir konu olduğunu ve yapılan toplantının önemine vurgu yapan Bucak, “Önümüzdeki 5 yılda bir araya gelmeleri, çalışmalarımızın parçası haline getireceğiz. Bizi birlikte bir şeyler yapmaya sevk edecek en büyük mekanizma buralardadır, iyi ki varsınız. Bu anlamıyla kendimizi daha güçlü hissediyoruz. Bir araya gelmeye devam edeceğiz” dedi. 

“Bu kentin yeniden revizyona ihtiyacı var”

Kentin fiziki ve nüfus yapısıyla büyüdüğünü sözlerine ekleyen Bucak, kayyımların rantçı anlayış ile dizayn edilen imar planının, pek çok sorun yarattığını dile getirdi. İlçe belediyeleriyle birlikte 5 yıl içinde yeni bir imar politikasını hataya geçireceklerini kaydeden Bucak, “Bunun için odalarla ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmeyi önemsiyoruz. Bu kentin yeniden revizyona ihtiyacı var” dedi. 

Tarihi surlar ve Hevsel Bahçelerin Dünya Kültür Mirası Listesinden çıkmak üzere olduğunu söyleyen Bucak, 5 yıldaki en önemli çalışmalarından birinin Sur’u yeniden yaşamsal hale getirmek, tescilli yapıları ve Dicle Nehrini korumak olacağını belirtti. 

Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi. 

Kaynak: Haber Merkezi