SİYASET

Bölgede TİP'te deprem: 10 kentte toplu istifa

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Ağrı, Diyarbakır, Batman, Dersim, Mardin, Muş, Siirt ve Van il örgütleri ile İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda il ve ilçe örgütü yöneticileri partiden istifa etti. TİP’e eleştirilerin sıralandığı ortak açıklamada, Kürt halkına karşı olan duyarsızlık ve AK Parti karşıtlığı istifa gerekçeleri arasında gösterildi.

Abone Ol

AMED TIMES -  TİP’in Diyarbakır, Ağrı, Batman, Dersim, Mardin, Muş, Siirt, Van, Iğdır ile İstanbul’daki birçok ilçe örgütü yaptıkları ortak açıklamayla partilerinden istifa ettiklerini duyurdu.

Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşılan açıklamada, TİP yönetimine eleştiriler tek tek sıralanırken, toplu istifa kararının iki yıllık bir sürecin sonunda alındığı öğrenildi.

AK Parti karşıtlığı ve Kemalizm vurgusu

Ortak açıklamada, partinin AK Parti karşıtlığı eleştirilerek, “Sağcılaşmanın sebebi, örgütlenme ve politik seslenme yollarının kolaycı bir yöntemle ele alınması ve ideolojik netlikten yoksun bir AKP karşıtlığı üzerinden bu kitlenin partiye kısa sürede çok daha hızlı bir şekilde hacim kazandıracağının görülmesidir. ‘Kitle siyaseti’ adı altında sınıfsal içerikten yoksun, kültürel kamplaşma üzerinden tanımlanan bir ilericilik-gericilik karşıtlığına dayanarak bir burjuva ideolojisi olan Kemalizm ile uzlaşmaya çalışmak, devrimci bir parti için kabul edilemez olmanın yanı sıra partinin siyasal ve örgütsel sorunlarını da açıklayıcı bir sağ sapmayı ifade etmektedir.” denildi.

Kürt siyasetiyle kurulan ilişki pragmatizme kurban edilmiştir

TİP’ten istifa edenler parti merkezinin Kürt’lere yaklaşımı de eleştirilerek, “Parti merkezi, Kürt halkı ve hareketi söz konusu olduğunda, genişleyen seslenme kanallarını kullanarak sosyalistlerin ezilen ulus mücadelelerine bakışını daha geniş toplumsal kesimlere anlatmak yerine bu kesimlerde belirleyici olduğu iddia edilen ‘cumhuriyet’ hassasiyetini üyelerine ve çevresine dayatmıştır. Egemen burjuva siyasal anlayışları besleyen ‘Kürtler-Kemalistler’ ikiliği partiye ve sosyalist siyasal alana giydirilmeye çalışılmış ve Türk kimliğinin öncelikli olduğu bir ‘hassasiyet hiyerarşisi’ yaratılarak, Kürt toplumu ile sosyalist siyaset arasındaki mesafe olumsuz örneklerle açılmıştır. Aynı süreçte partinin merkezindeki Kürt yönetici kadro sayısı da bilinçli olarak azaltılmıştır.

Tüm ısrarlı talepler ise dikkate alınmamış

Seçim süreçlerinde aday belirleme ve parti yetkili kurullarının oluşturulması aşamalarında bu yanlışın giderilmesine yönelik tüm ısrarlı talepler ise dikkate alınmamış, temsil ettiği kitleyi Türk kimliği ve Kemalizm aidiyeti üzerinden değerlendiren bir parti/siyaset kurgusu fiili olarak hayata geçirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.