DİYARBAKIR

Yer: Diyarbakır, okul yaptılar ama yol yapmayı unuttular!

Diyarbakır’da bu yıl eğitim öğretime açılan 100. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu'nun olmayan yolu velileri isyan ettirdi. Milyonluk dairelerin yükseldiği merkezi Kayapınar ilçesinde öğrenciler taşlı, dikenli ve engebeli arazide okula ulaşmaya çalışıyor.

Abone Ol

AMED TIMES - Diyarbakır, yeni eğitim-öğretim yılına hazırlıksız başlarken sorunlar bitmiyor. Kalabalık sınıflar, taşınan okullar derken, bazı okulların yolları da sıkıntılı. İnşaatı tamamlanarak bu dönemde hizmete açılan merkez Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe Mahallesindeki 100. Yıl Cumhuriyet Ortaokulunun olmayan yolu velileri bezdirdi.

Lüks binaların yükseldiği Kayapınar ilçesinde 9 Eylül’de faaliyete giren Yüzüncü Yıl Ortaokulunun açılışı yapıldı ama yolları yapılmadı. Yeni Stadyum çevresindeki site ve TOKİ binalarında oturan öğrenciler taşlı, topraklı ve dikenli araziyi aşarak okula ulaşmaya çalışıyor. 

“500 metre ilerideki okul için servis mi tutacağız?”

Daha önce çocuklarını başka bir mahalledeki okula servis ile gönderen veliler Okulun açılmasını dört gözle beklerken, şimdi ise olmayan okul yolu yüzünden evlerine 500 metre mesafedeki okula servis tutmak zorunda bırakılıyoruz diyor. 

Ceylan Aksa da o velilerden bir tanesi. Okulun hemen karşısındaki TOKİ evlerinde oturuyor. Aksa, 9 yaşındaki oğlu ile birlikte sabah yollara düşüyor. Taşlı ve dikenli yolda ilerlemekte zorluk yaşasa da oğlunu ders saatine yetiştirmek için acele etmeye çalışıyor. 

“Bazı çocuklar okula gitmeye çalışırken düşüp yaralanıyor”

Aksa, “Daha önceki okulumuz Araştırma Hastanesi yolundaydı ve 1500 lira servis ücreti veriyorduk. Dört gözle bu okulun açılmasını bekliyorduk. Bu dönem açıldı tam çok şükür derken, bir de baktık ki yol yapmamışlar. Bakın! (Taşlı araziyi gösteriyor) burası taşlı ve dikenli bir arazi. Bizim buradan okula giden başka yol yok. Mecbur burayı kullanıyoruz. Bazı çocuklar okula gitmeye çalışırken düşüp yaralanıyor. Maddi durumu olan aileler şuradaki, (evlerinin dibindeki okulu gösteriyor) okul için servis tutular. Şuradaki okul için servisçiler 1000 TL istiyor. Yol yapılmaz ise kışın ne yaparız nasıl okula gideriz hiç bilmiyorum” diyor. 

Ne parke taşı ne de bir kum dökülen arazide günde yüzlerce çocuk okula girmeye çalışıyor. Veliler hem belediyeden hem de Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrıda bulunarak kış gelmeden yolun yapılmasını istiyor.