DİYARBAKIR

Yaz bitiyor: Diyarbakır’da ‘’meşlûr’’ kazanları kaynamaya başladı

Diyarbakır’da bağ bozumunun başlamasıyla beraber, “meşlûr” yani “cevizli sucuk” yapımı da başladı.

Abone Ol

AMED TIMES - Diyarbakır'da bu yıl ki üzüm hasadının başlamasıyla beraber, ceviz içlerinin de cevizli sucuk yapımı için iplere dizilmesine başlandı. Ceviz içi ve üzüm şiresiyle hazırlanan cevizli sucuk, beslenme değeri yüksek bir yiyecek ve genellikle kışın tüketilmek üzere hazırlanır. 

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Yeşilköy (Derun) sakinleri de yılın bu aylarında asma üzüm hasatını yapmaya başlıyor ve üzüm hasatı ile beraber; kışa hazırlık yiyeceği olan cevizli sucuğun da yapımını başlatıyor.

Diyarbakır’da ağustos ayının ortalarında başlayan bağ bozumu, ekim ayına kadar devam edebiliyor. Cevizli sucuk yapımı da bazı yerlerde bağ bozumunun başlarında yapılırken, bazı yerlerde de sonuna doğru yapılıyor. 

Kış hazırlıklarının bir parçası olan cevizli sucuk; yüksek protein içeriği sayesinde vücut için önemli bir besin kaynağıdır. Protein, kasların gelişimini destekler ve enerji sağlar. Aynı zamanda cevizli sucuk, içerdiği lif miktarıyla sindirim sistemi sağlığını destekler. Bunun yanı sıra çay sohbetlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen bu yiyecek yöre halkı tarafından her yıl yapılıp tüketilmekte. 

Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır?

Köy sakinlerinden Remziye Bal cevizli sucuk yapımını Amed Times okuyucuları için anlattı: ‘’Olgunlaşan üzümleri toplayıp yıkıyoruz, daha sonra bir çuvalın içine koyup üzümleri, tüm suyu çıkana kadar eziyoruz.. Üzümden çıkan suyu süzüp geniş bir kap içine alıyoruz. Daha sonra odun ateşinde kazanlar içinde kaynamaya bırakıyoruz. Karıştırıp üste çıkan köpüğü alıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra belirli aralıklarla karıştırıyoruz.. Daha katı bir kıvam alması için un koyuyoruz. Kaynama noktasına gelen üzüm şiresini yoğun bir kıvam alana kadar ateşte kaynatıyoruz. Bir yandan da ceviz kabuklarını kırıp, ceviziçini suyun içinde yumuşaması için bırakıp cevizleri iğne yardımıyla ipten geçiriyoruz. İpe geçirilen cevizleri sırasıyla şirenin içine bandırıp çıkartıyoruz. Daha sonra kuruması için yüksek bir yere asıyoruz. 2 gün boyunca güneşte kurutulan cevizli sucuk tüketilmek için artık hazırdır’’.

Kış hazırlıklarının yanı sıra misafire ikram etmek için de yapılan cevizli sucuğu muhafaza etmek bir hayli kolay. Çabuk bozulan bir yiyecek olmaması uzun süre saklamayı sağlıyor.Köy sakini Bal ‘’Buzbolayı poşetinin içine koyup buzdolabına ya da daha serin bir yerde aylarca saklayabiliyoruz.Aynı zamanda arta kalan üzüm şiresinden pestil de yapıyoruz. Kışın tüketildiğinde soğuktan dolayı azalan enerji kaybına da iyi geliyor’’ diye belirtti.

Cevizli Sucuğun Faydaları

Gün içinde tüketilen cevizli sucuk özellikle yoğun iş tempolarında kişinin faal olmasını sağlamaktadır. Kalbe faydalıdır. Özellikle içeriğinde şeker oranının çok az olmasından ya da hiç olmamasından dolayı şeker hastalarının da tüketebileceği bir üründür. Yüksek kolesterole sahip kişiler içinde tüketilebilmektedir. 

Faydalarının yanı sıra bir kültür haline gelen bu yiyecek civar illerde de yapılıp tüketilen bir yiyecektir. Üzüm şiresinden yapılmasının yanı sıra dut meyvesinden de yapılmaktadır.