AMED TIMES - Dicle Görme Engelliler Derneği ve Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, engelliler açısından fiziki sorunlardan bahsetmek yerine, anlayış birliğini gerektiren sorunlarla ilgi insanların birbirini anlamaya ve birbirini kabullenmeye yönelik konuşmanın daha değerli olduğuna vurgu yaptı ve toplumun engellilerle de bağ kurarken bunu önemsemesinin değerli olduğuna dikkat çekti.
Yılmaz, Engelsiz Bileşenler Federasyonu’na bağlı 15 bileşenin olduğuna dikkat çekti ve sorunların çözümü, engellilerin hayat akışı içerisindeki engellerin kaldırılması ve haklar noktasında; hem resmi hem de diğer kurumlarla sürekli iletişim ve ilişki içerisinde olma çabasında olduklarını aktardı.
“Vali’ye hoş geldiniz ziyareti yapmak için talepte bulunduk”
Abdülmecit Yılmaz, bu çerçevede Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ile de görüşme talebinde bulunduklarını söyledi ve şunları kaydetti:
“Sayın Valimle göreve başlamasından kaynaklı bir hayırlı olsun ziyareti yapmak istedik. Bir cevap gelmedi kendilerinden ama talebimiz masalarda duruyor. Bizim burada, bu şehirde, yıllardır süren bir gerilim var. Yani 2015 yılından bu yana bu şehrin bileşenleri, birbirleriyle ister istemez gergin atmosferden kaynaklı bir gerilim yaşıyor. Ve bu gerilim maalesef ki engellileri de etkiliyor. Biz de bu alanda bütün kurumlarla görüştüğümüzde söylediğimiz gibi, Sayın Valimize de hiçbir konuda birleşemiyorsanız bile, engelliyi ilgilendiren konularda birleşerek ve ortak hareket ederek sorunlarımızın çözülmesi noktasında bir talebimiz olacak.”
“Sorunların çözümünde kurumlararası iş birliği önemli”
Engellilerin haklarıyla ilgili taleplerini bütün kurumlara ilettiklerini ve iletmeye devam edeceklerini vurgulayan Abdülmecit Yılmaz, hakların tanzim edilmesinde, kurumlararası iş birliğinin önemli olduğunu dile getirdi. Yılmaz, Engelliler Daire Başkanlığı'nın kurulması için alınan meclis kararından duydukları memnuniyeti ifade ederken Engelliler Daire Başkanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olmasına rağmen, engellilerin sorunlarına çözüm ararken diğer kurumlarla uyumlu ve iş birliği içinde işletilmesi gerektini söyledi.
Abdülmecid Yılmaz, engellilerin yaşadığı sorunları şöyle sıraladı: “Özellikle depremden kaynaklı birçok yıkım oldu, insanlar hayatını kaybetti, hissedilebilir zeminler bozuldu, rampalar bozuldu, şehrin genelinde bir tahribat oluştu. Ve bunun birinci derecede etkileneni biz engelliler olduk. Tabi, bunun dışında psikolojik anlamda sorun yaşayan insanları daha saymadım bile. Yine bunun içinde engelli hastalar var. SSPE hastaları var, işitme engelliler var. Allah muhafaza bir gün yeni bir deprem olduğunda da buna yönelik örnek veriyorum, AFAD'ın ilk düzeyinde nasıl bir hazırlığı var, bu noktada nasıl bir şey düşünülüyor ya da bir şeyler yapılacak mı? Bununla benzer taleplerimiz olacak.”
"Spor yapma hakkımızı kullanamıyoruz"
Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı, Emin Baran da özellikle spor aktiviteleri noktasında yaşadıkları sorunlara değindi ve sadece engellilerin kullanabileceği spor tesisi ve alanlarının gerekliliğini vurguladı.
Baran, engellilerin birçok sorunu olduğunu hatırlatırken spor alanlarıyla ilgili şunları söyledi:
“Engelliler Diyarbakır'da spor yapamıyor. Sporu bir halı sahada yaptığımız zaman herhangi bir antrenmanda kafamızı kırmamız kaçınılmaz oluyor. Çünkü sahanın etrafı bariyerle kapatılmamış. Diğer illerde özellikle Türkiye'nin birçok ilinde görme engelleri için yapılan özel sahalar var. Bariyerlerle sahanın etrafı kapatılıyor. Dolayısıyla demirlere, tellere çarpmaları engelleniyor. Buna benzer spor salonu, görme engellilere özgü bir oyun branşımız var, gol bol. Biz kendi kalelerimizi kurduğumuz zaman başka takımların antrenman yapmasını kısmen engelliyor. Kalelerimiz daha büyük oluyor. Dolayısıyla kimse salonu bize vermek istemiyor. Bize doğrudan tahsis edilmiş bir salon da olmadığı için maalesef turnuvalara antrenmansız gidiyoruz. Antrenmansız gidince de sonuç kaçınılmaz olarak başarısızlıkla sonuçlanıyor. Diyarbakır'da bizim spor hakkımızı kullanabilmemiz için, bu hakkın teslim edilmesi konusunda insanların, özellikle de idarecilerimizin sorumlu davranması gerekiyor."
"Artık sorunlarımızı çözecek kimseye ulaşamıyoruz!"
Diyarbakır SSPE Hastaları Derneği Başkanı Ercan Akto da bu hastalığın neredeyse sadece bu bölgede (Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde) görüldüğü için birçok sorunun yaşandığını ve çözüm aramakta da zorluklar çektiklerini ifade etti.
Akto, “Eskiden Bakanlara ulaşma şansımız vardı. En son giden bakana bir türlü ulaşamadım. Eskiden konuştuğumuzda, SSPE gibi hastalıklar için Türkiye'de bakım ücreti vardı. Devlet ilaçların %80’nini verirdi. SSPE hastası olan bir aile, şimdi Türkiye'nin herhangi bir yerinde hastaneye gittiği zaman devlet ve halk olarak bunların yanında olmamız gerekiyor, destek vermemiz gerekiyor. Aile zaten desteğini veriyor. Hastaneye gittiği zaman muhattap bulamıyoruz. Nasıl ki diğer hastalıklar aşı ile önleniyorsa bu hastalık da aşı ile tedavi edilebilir. Bundan dolayı işte Türkiye'de binlerce çocuk kaybettik.” ifadelerini kullandı.