GENEL

Diyarbakır’ın Şifa Deposu Otu! Yarpuz Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak tüketilen yarpuz bitkisinin faydaları neler? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Geçmişten günümüze kadar, doğal ortamda yetişebilen ve birçok rahatsızlığa iyi gelen bir şifalı bitkiler sık sık kullanılmıştır. Bu şifalı ve kendi kendine doğal ortamında yetişen bitkilerden biri ise Yarpuz otudur. Yarpuz otu diğer adları arasında Filiskin, Narpuz, Pülüskün ve Yabani nane gibi isimler yer alır. Birçok isim ile bilinen ve kullanılan Yarpuz bitkisinin faydalarını sizin için araştırdık! İşte detaylar…

Yarpuz Otu Nedir?

Yarpuz bitkisinin faydalarının oldukça fazla olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle Yarpuz bitkisinin faydalarına geçmeden önce yarpuz otu nedir sorusuna da cevap verelim.

Ballıbabagiller familyası'ndan olan yarpuz otu, 10 ila 30 santimetre uzunluğunda olan otsu bir bitkidir ve uzun yıllar boyunca bozulmadan kalabilir. İki türü bulunan yarpuz otunun kimisi diklemesine büyürken kimisi de toprağın üzerine yatar. 

Hem gövdesi hem de yaprakları tüylü olan yarpuz otunun yaprakları oval ve kısa saplıdır. Sadece dal ve yeşillikten ibaret olmayan yarpuz bitkisinin çiçekleri de bulunur. Bu çiçekler genellikle pembe ve mor renktedir. Bitki, küçük tohumlarını dökerek çoğalır.

Yarpuz otunun çok güçlü bir kokusu vardır. Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde bilinen yarpuz, bazı yerlerde nane yerine kullanılmaktadır.

Halk arasında yabani nane olarak da bilinen yarpuz otu, güzel bir kokuya sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Ege ve Akdeniz bölgesinde doğal olarak her yerde kendiliğinden yetişebilen bu bitki, ilkbahar ve yaz aylarında diğer yerlerde de kolayca yetişebilir. Su nanesi, filiskün, pülüskün ve narpuz gibi isimleri de vardır.

Yarpuz Bitkisinin Faydaları

Yarpuz otu nedir sorusuna bir önceki başlığımızda cevap vermiştik. Gelelim Yarpuz bitkisinin faydalarına…

Yarpuz bitkisinin faydaları şu şekildedir:

  • Yarpuz otu, antiseptik özellikleri nedeniyle mikrop öldürücü ve enfeksiyon giderici bir bitkidir.
  • İçerisinde bulunan mentol, burunları ve nefesleri rahatlatır. Nezle ve gribal enfeksiyonları tedavi etmede kullanılır.
  • Ödem atıcı özelliği vardır. Bu nedenle şişkinliği azalttığı bilinir.
  • Hem adet düzenleyici hem de adet söktürücü etkileri vardır.
  • Özellikle yatılan odada bulundurulması, rahatlatıcı uyku sağladığı gibi sakinleştirici özelliği sayesinde de huzurlu bir ortam sağlayabilir.

NOT: Yarpuz bitkisinin bir tedavi yöntemi olmadığı unutulmamalıdır. Herhangi bir sağlık sorununda ilk olarak doktora danışılmalıdır.

Yarpuz Otu Nerelerde Yetişir?

Yarpuz otu, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Özellikle dere ve su kenarlarında bol miktarda nem olan yerlerde sıklıkla kendiliğinden yetişir. 

Bu bitkinin, olgunlaştığını gösteren mor ve pembe çiçekleri ve tamamen naneye benzemesi nedeniyle kolayca bulunabilir. Ek olarak, yarpuz otunu kuru olarak da aktarlarda bulabilirsiniz.

Yarpuz Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Yarpuz otu sadece yiyecek olarak da kullanılabilir, ancak özellikle çay olarak içilirse daha da faydalı olabilir. Çayın keskin tadını ve kokusunu kesme amacıyla içine tarçın, limon veya diğer bitkiler ekleyerek çayın tadını hafifletmek mümkün.

Yarpuz Çayı Nasıl Yapılır?

Yarpuz çayı yapmak oldukça kolaydır diyebiliriz. Öncelikle, bu çayı hazırlamanın iki yolu bulunur. Yarpuz çaylarını marketten hazır poşet çay olarak satın alabilirsiniz. 

Ancak, doğal yaprakları kullanmak daha faydalı olabilir. Çayın avantajlarını en üst düzeye çıkarmak için yarpuz otunun kendi yapraklarını kullanarak çayı yapmak çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

Yarpuz çayı hazırlanışı şu şekildedir:

  • İster çaydanlıkta ister su ısıtıcıda su kaynatın. İçme suyu kullanırsanız daha iyi olacaktır.
  • Yarpuz bitkinin dört beş yaprağını suyun içerisine koyun ve karıştırın.
  • Ocağı kapatın ve beş dakika boyunca sıcaklığının düşmesini bekleyin. Çay biraz bekledikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Eğer kokusu ve tadı keskin gelirse az miktarda şeker eklenebilir. 

Çok fazla tüketmenin istenmeyen yan etkilere neden olabileceğini unutmayın. Önemli ölçüde tüketildiğinde boğaz ağrısı, aşırı terleme, susuzluk, baş ağrısı ve ishale neden olabilir. Bu belirtilerle karşılaşırsanız doktorunuza hemen başvurmanızı öneririz.