GÜNEYDOĞU

Van’da sel felaketi: Zeydan'dan 'Afet Bölgesi' ilan edilsin çağrısı

Van'da aşırı yağışlar nedenle birçok bölgede sel meydana geldi. Bölgeyi ziyaret eden Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, DSİ'nin bentlerinin standartlara uygun yapılmadığını ifade ederek, sel yaşanan köylerin biran önce afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Abone Ol

AMED TIMES - Van'da etkili olan sağanak yağış sonrası İpekyolu, Saray ve Başkale ilçelerinde sel ve taşkınlar meydana geldi.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) temizliğini yapmadığı kanalların taşması sonucu yaşanan sel ve taşkınlar maddi zarara neden oldu.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın da aralarında olduğu heyet, Saray ve Başkale ilçelerinde mahalleleri ziyaret etti.

"Bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi lazım"

Bir hafta içerisinde 3 kez sel ve su taşkınlarına maruz kalan Karahisar'ı ziyaret eden heyet, sel ve su taşkınlarından etkilenen mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Zeydani sel bölgesinde yaptığı açıklamada, "Hep söylüyoruz biz afetlerin önüne geçemeyiz. Fakat alacağımız tedbirlerle bunların etkilerini en aza indirebiliriz. Bizim görevimiz de budur. Ancak özellikle Qerehîsar köyünde bu yıl üçüncü sel felaketi ve bizim de buraya üçüncü gelişimiz. Elbette köyün durumu, konumu aslında biraz yerleşmeye müsait olmayan bir noktadadır. Taşkın risklerinin sınırları içerisinde olan yapılaşmalar da var. Hükümet, devlet tarafından bu köyün hızlı bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi, yeni bir yerleşim yerinin köylülere, vatandaşlara oluşturulması gerekiyor." dedi.

"DSİ'nin sorumluluğunda olan derelerde ıslah olması gerektiği kadar yapılmadı"

Devlet Su İşlerinin çalışmalarını eleştiren Zeydan, "Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili raporlarımızı, tutanaklarımızı hızlı bir şekilde ilgili kurumlara göndereceğiz. Maalesef burada devlet su işlerinin sorumluluğunda olan derelerde ıslahın olması gerektiği kadar yapılmadığını da görüyoruz." ifadesini kullandı.

DSİ'ye çağrıda bulunan Zeydan, şu ifadeleri kullandı:

"Buradaki tahkimat duvarlarının yetersiz ve güçsüz olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Özellikle diğer vadilerden, köyün içerisine akan taşkınlarda da sel sularını önleme bentlerinin de standartlara uygun yapılmadığını ve bu bentlerin önlerinin, arkalarının DSİ tarafından temizlenmediğini gördük. Dolayısıyla eğer temizlenme işlemleri standartlara uygun yapılsaydı sel kırıcı, taşkın kırıcı bentlerin arkasındaki molozlar alınsaydı, vatandaşlarımız da bu kadar zarar görmezdi."

Heyet, bölgedeki incelemelerini sürdürüyor