GÜNEYDOĞU

Van Gölü'nün sodalı suyu ile üretilen sabunlar Türkiye pazarına açılacak

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), 1,5 yıl önce başladığı Van Gölü suyundan sıvı sabun üretiminde büyük adımlar attı.

Abone Ol

 Üniversite, sıvı sabun üretiminde seri üretime geçerken, ürünün patentini de aldı. BEÜ, Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan atölyede, günlük 3 ton sıvı sabun üretimi yapabilecek kapasiteye ulaştı. Ayrıca, katı sabun ve kozmetik ürünlerin üretimi de hedefleniyor.

"Beren" markasıyla piyasaya sunulacak

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversitenin "Beren" markasıyla seri üretime geçtiğini belirterek, “Van Gölü'nün sodalı suyundan elde ettiğimiz katı ve sıvı ürünler için patent aldık. Bu suyun doğal özellikleri sayesinde üretimimizde ek saflaştırma süreçlerine ihtiyaç duymuyoruz. Ürettiğimiz ürünleri önce Türkiye genelinde, daha sonra uluslararası düzeyde pazarlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Üretimimizi daha geniş kitlelere ulaştıracak iş birliği arayışındayız” dedi.

Doğal ve ekonomik üretim süreci

Proje koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Onat, Van Gölü suyunun kozmetik üretimi için benzersiz bir kaynak olduğunu vurguladı: “Van Gölü suyu, temizlik ve kozmetik ürünlerinin üretiminde ek maliyet gerektirmeyen doğal çözücü özelliklere sahip. Kimyasal analizlerimiz, bu suyun cilde ve saç yapısına olumlu etkilerini gösterdi. Şu an günde 2 ton üretim kapasitesine sahibiz ve talepler doğrultusunda üretimimizi artırabiliriz.”

BEÜ'nün bu girişimi, hem bölgeye hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Van Gölü'nün eşsiz su kaynağıyla üretilen sıvı sabunlar, doğal içerikleri ve yüksek saflığıyla dikkat çekiyor.