Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, 1700 metre yükseklikteki 3,712 kilometrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Ancak, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle su seviyesinin düşmesi, bölgedeki eski yerleşim alanlarının kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Dron ile yapılan görüntülemelerde, daha önce görünmeyen bu kalıntılar dikkat çekti.

Van Gölü

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, göldeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan mikrobiyalitler ve yerleşim kalıntılarının detaylı araştırmalara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Elmastaş, "Bu alanlarla ilgili ciddi araştırmaların yapılması gerekmekte. Özellikle ilgili uzmanlar, tarihçiler veya yerleşme alanlarıyla ilgili çalışmalar yapan uzmanların buralarda birtakım çalışmalar yapması gerekiyor," dedi.

Adilcevaz Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol ise, Van Gölü Havzası'nın her kıyısında yaşam izlerine rastlandığını ve bu değerlerin korunması gerektiğini vurguladı. Birol, "Bu değerlere sahip çıkmamız lazım. Bunun araştırılması da üniversitelere ve hocalarımıza kalıyor," ifadelerini kullandı.

V A N G O L U N D E C E K I L M E

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 İklim Karnesi'ne sert eleştiriler İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 İklim Karnesi'ne sert eleştiriler

Bölgedeki bu tarihi kalıntıların korunması ve araştırılması için bilim insanlarının davet edilmesi, yerel halkın da bu konudaki bilinçlenmesine katkı sağlayabilir.

Kaynak: DHA