GÜNEYDOĞU

Van Gölü'nde İnci Kefali, konserve olarak satışa sunuldu

Van Gölü'nde yaşayan ve sadece bu bölgeye özgü olan endemik inci kefali balığının konserve üretimi başladı.

Abone Ol

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, bunun ticari balıkçılara büyük katkı sağladığını belirterek, "İncik kefalinin konserve olarak satılması güzel bir gelişme ve bu proje balıkçılara büyük destek sunacak" dedi.

Nesli koruma altındaki balık ekonomiye katkı sağlıyor

Van Gölü'ndeki inci kefali, üremelerin gerçekleştiği gölden akarsulara göç ederek önemli bir doğa olayı oluşuyor. 15 Nisan-15 Temmuz arasında uygulanan av koruması sayesinde balıkların nesli korunuyor. Güvenlik güçlerinin denetimleriyle son yıllarda artan inci kefali, yaklaşık 8 bin tonluk yıllık stokuyla 15 bin kişinin geçim kaynağı oluyor.

İncik Kefali konserve üretimi başladı

Son yıllardaki proje ile inci kefali, Çanakkale'ye gönderilerek fabrikada işlenip konserve haline getirildi. Yaklaşık 103 bin kutu üretilen balık, Türkiye'nin zincir marketlerinde satışa sunuldu. Görentaş, "Vatandaşlar inci kefali konservelerine büyük ilgi gösteriyor. Bu alternatif ileriki aşamalarda büyük ekonomik katkıların ortaya çıkması sağlayacaktır" dedi.

Balıkçılara ekonomik destek

Van Gölü'nde 180'e yakın balıkçı teknesi bulunuyor. Görentaş, "Konserve üretimi bu balıkçılara büyük katkı sağlayacak. Van balığının resmi ve hikayesiyle sunulan konserveler, balıkçılara gelir yaratacak" dedi. Ayrıca her yıl düzenlenen Van Balığı Festivali ile tanıtımı yapılan inci kefali konservelerinin, talebin artması durumunda üretim miktarının artırılacağı belirtildi.