Şırnak’ta Uzman Terapist Baran Serkan Demir, gelişen dilin bireylerin zihinsel, sosyokültürel ve akademik gelişimlerini desteklediğini belirtti. Demir, ekran maruziyetinin, dolaylı etkilerle birlikte dil ve konuşma bozukluklarına neden olabileceğini ifade etti.

Konuşma bozuklukları çocukların büyüme evresini etkiliyor

Konuşma bozukluklarının çocukların büyüme evresinde önemli etkiler yarattığına dikkat çeken Demir, “Dil ve konuşma terapistleri, bireylerin iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarını değerlendiren, tanımlayan ve tedavisinde rol oynayan sağlık çalışanlarıdır. Kekemelik, hızlı bozuk konuşma, otizm ve down sendromu gibi durumlarda bireylerin dil ve konuşma becerilerini geliştirme sürecinde önemli bir görev üstleniyoruz,” dedi.

Ekran maruziyeti dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilir

Demir, dil ve konuşma bozukluklarının tek bir nedene bağlı olmadığını, bireylerin yeterince uyarana maruz kalmadıklarında dil ve konuşma becerilerinde gerileme yaşayabileceklerini vurguladı. “Ekran maruziyeti, bireylerin dış dünyadan bağımsızlaşmasına ve sosyal iletişimin azalmasına neden olarak dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilir,” diye ekledi.

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı 10 ürünü piyasadan toplatıyor Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı 10 ürünü piyasadan toplatıyor

''Sorunların erken tanınması, etkili bir terapi süreci için kritik''

Erken değerlendirmenin önemine de değinen Demir, “Dil ve konuşma terapisi için erken tanı çok önemli. İlk olarak vaka ölçüsü alıyoruz ve bireyin geçmişine dair bilgileri topluyoruz. Bu süreçte aile geçmişi de göz önünde bulunduruluyor. Sorunların erken tanınması, etkili bir terapi süreci için kritik,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA