Türkiye, yüksek deprem riski altında olan bir bölge olarak, uzmanlar tarafından defalarca uyarılarda bulunulan sismik boşluklarla ilgili endişeleri gündeme getirdi. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 500 diri fay bulunduğunu belirterek, bu fayların bazıları için "kırılma zamanı gelmiş" uyarısı yaptı. Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Kuzey kolunun sismik boşluk olarak değerlendirildiğini vurgulayan Aykan, bu hattın kırılması durumunda İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale şehirlerinin de büyük oranda etkilenebileceğini belirtti.

Balıkesir-Gökçeyazı Fay Segmenti ve Marmara'daki tehlike

Aykan, ayrıca Balıkesir-Gökçeyazı Fay Segmenti'nin 2 bin yıldır kırılmayan bir parça olduğunu ve bu bölgedeki olası bir depremin yüksek yıkım potansiyeli taşıdığını söyledi. Marmara Bölgesi'nde 7 büyüklüğünde bir deprem beklentisinin de mevcut olduğunu, 1999 depreminden sonra yapılan çalışmaların, 30 yıl içinde Marmara'da 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığının %65 olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Bursa ve Ege Denizi'ndeki deprem riski

Bursa'da da büyük bir deprem riski olduğunu belirten Aykan, burada çok sayıda fay hattı olduğunu ve bu fayların üzerinde çok sayıda binanın bulunduğunu söyledi. Ayrıca, Ege Denizi'nde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olasılığı da Türkiye kıyılarında tsunami tehlikesine yol açabileceği uyarısında bulunarak, bu durumun özellikle Aydın ve Muğla illerinde yaşayanları dikkatli olmaya çağırdı.

Deprem hazırlıkları ve güvenli yapılar

Aykan, Türkiye'nin deprem hazırlıklarına dair önemli noktalara da değindi. Özellikle zemin etütlerinin doğru yapılmasının, yapı denetiminin önemini vurgulayarak, binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için tedbir alınması gerektiğini ifade etti. Yapılaşmanın, diri fayların üzerinde olmasını engellemek için belediyelerin mevcut mevzuatları uygulayarak, "sakınım bandı" oluşturması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA