EKONOMİ

Türkiye’de yoksulluk oranları: Hangi bölgelerde durum daha ciddi?

TÜİK'in 2024 yoksulluk verilerine göre, yoksulluk oranı yüzde 13,6 olarak belirlenirken, ekonomik zorluklar devam etse de maddi ve sosyal yoksunluk oranı azalmış durumda.

Abone Ol

İstatistiksel Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey bölgelerine göre, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan göreli yoksulluk oranları belirlendi. Gelire dayalı yoksulluk oranı en yüksek olan bölgeler, sırasıyla yüzde 14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve yüzde 12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.

En düşük yoksulluk oranları ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgelerinde kaydedildi.

Nüfusun yüzde 74,8'i yoksulluktan uzak

Dört yıllık panel veri kullanılarak yapılan incelemeye göre, medyan gelirin yüzde 50'sine göre yoksullukta kalma süresi analiz edildi. Bu verilere göre, fertlerin yüzde 10,1'i dört yıl içinde bir yıl, yüzde 6,5'i iki yıl, yüzde 4,3'ü üç yıl, yüzde 4,3'ü ise dört yıl boyunca yoksullukla mücadele etti. Nüfusun yüzde 74,8'i ise dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altında kalmadı.

Konut ve çevre sorunları

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3'ü, evlerinde çatlaklar, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi yapısal sorunlarla karşılaştı. Ayrıca, yüzde 30,2'si konutlarında ısınma sorunu yaşarken, yüzde 21,7'si ise trafik, endüstri kaynaklı hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel problemlerle mücadele etti.