EKONOMİ

Türkiye'de kredi kartı sınırı artık gelire göre belirlenecek

Türkiye'de kredi kartı limitlerine yeni düzenleme geliyor: 1 Ocak'tan itibaren kredi kartı limitleri maaşlara orantılı hale getirilecek.

Abone Ol

Türkiye'de enflasyon hızındaki beklenmeyen düşüşün ardından ekonomi yönetimi, talep enflasyonunu kontrol altına almak için kredi kartı limitlerine yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak düzenlemeyle, kredi kartı limitlerinin maaşlara orantılı hale getirilmesi hedefleniyor.

Kredi kartı limitleri 2 ila 4 katı arasında sınırlandırılacak

Yeni düzenleme kapsamında, kredi kartı limitlerinin aylık gelirlerin 2 ila 4 katı arasında olması gerektiği belirtildi. Bankaların, müşterilerin gelir bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veri tabanından anlık olarak görüntüleyebileceği uygulama ile bu sınırların kontrolü daha etkili bir şekilde yapılacak. Ayrıca bankaların geçmişe dönük kredi kartı limitlerini yeniden düzenleyebileceği ifade ediliyor.

Borçlanma sorunu endişe yaratıyor

Türkiye'de kredi kartı limitleri mevcut durumda, bazı kullanıcılar için aylık gelirlerinin 15-20 katına kadar çıkabiliyor. Bu durum, enflasyonla birleşince vatandaşların borçlanmasını artırarak Türkiye'yi kredi kartı limitleri açısından dünyanın en sağlıksız ülkelerinden biri haline getiriyor.

OVP'de ilk sinyal verilmişti

Yeni düzenlemenin temelleri, Orta Vadeli Program (OVP) 2025-2027 döneminde atılmıştı. Programda, kredi kartı limitlerinin gelirle uyumlu hale getirilmesi hedeflenirken, SGK ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin veri entegrasyonunun sağlanacağı vurgulanmıştı.

100 bin TL’nin üzerinde kredi kartı limiti

BDDK’nın son raporuna göre Türkiye'de her iki kredi kartından birinin limiti 100 bin TL'nin üzerinde bulunuyor.

Yeni düzenleme ile Türkiye'de enflasyonla mücadelede talep yönlü baskıların azaltılması ve borçlanma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.