Tunceli'de ekim ayıyla birlikte zor ve zahmetli ceviz hasadı süreci başladı. Yüksekliği 20 metreye kadar ulaşan ceviz ağaçlarından ceviz toplamak için vatandaşlar, uzun sırıklarla silkeleme işlemi yapıyor. Toplanan cevizler, bazı yerlerde el yardımıyla kabuklarından ayrılırken, kimi yerlerde ceviz soyma makineleri kullanılıyor. Kabuklarından ayrılan cevizler, güneş altında bir hafta kadar kurumaya bırakılıyor ve ardından hem yerel pazarda hem de çevre illerde satışa sunuluyor.

Van Gölü kuraklık tehdidiyle karşı karşıya Van Gölü kuraklık tehdidiyle karşı karşıya

Yılda yaklaşık 250 ton ceviz üretilen Tunceli'de, Pülümür ilçesi hasada başlanan ilk bölgeler arasında yer alıyor. Burada, doğal balı ve kaynatıcı tuzlarıyla tanınan ilçede, ceviz hasadı imece usulü gerçekleştiriliyor. Mahmut Ateş, ailenin geçmişten gelen tarım faaliyetlerine ve imece geleneğine dikkat çekerek, “Atıl durumda olan 20 dönüme yakın bir arazide ceviz üretimi yapıyoruz. Köylerden cevizleri alır, Çorum Niksar’a kamyonlarla götürüp satardık,” diyor.

Ancak bu yıl verim düşük. Mahmut Ateş, “Ülkenin ekonomik durumu göz önüne alındığında, insanların alım gücünün düşük olması ve yaptığımız masrafın aldığımız paradan fazla olması sebebiyle, bu iş bizim için hobi gibi oldu,” şeklinde konuştu. Murat Ateş ise son 30 yılda ilçede ceviz ekme geleneğinin arttığını belirtiyor.

Tunceli’nin Pülümür ilçesinin yanı sıra Nazımiye, Hozat, Ovacık, Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde de hasadına başlanan cevizlerin kilosu ortalama 250 liradan satılmakta.

Kaynak: İHA