Yaban hayatı ve endemik türlere ev sahipliği yapan bölgede, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanmadan başlatılan inşaat faaliyetlerine karşı yapılan bu eyleme çevreciler, sivil toplum kuruluşları (STK) ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Barış Yıldırım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne inşaat faaliyetlerinin durdurulması için dilekçe verip, firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Yıldırım, "Çemişgezek ilçesindeki Tağar Nehri'nde kaçak bir HES inşaatı sürdürülüyor. Çevresel etki değerlendirme süreci tamamlanmadan ihalesi yapıldı ve inşaat başlatıldı. Bu hukuksuz bir durumdur," dedi.

Tunceli’de dronla yapılan denetimle kaçak avcılar yakalandı Tunceli’de dronla yapılan denetimle kaçak avcılar yakalandı

Baro-4

"Çevre kanunu ihlal ediliyor"

Avukat Barış Yıldırım, projenin 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10'uncu maddesine aykırı olarak yürütüldüğünü vurguladı. "Anayasanın 56'ncı maddesi devletin çevreyi koruma yükümlülüğünü ortaya koyarken, 63'üncü maddesi ise kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını zorunlu kılar. Ancak, Tağar Çayı üzerinde yaban keçisi, su samuru gibi türlerin yaşam alanında yürütülen bu çalışmalar, hukuka aykırıdır," diye konuştu.

Yıldırım, idare mahkemesine başvurarak projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını, yargı sürecinin devam ettiğini belirtti. Tunceli Barosu Başkanı Avukat Doğukan Kudat ise, baro olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade etti.

"Tağar özgürdür, özgür akacak"

Açıklamanın ardından baro üyesi avukatlar cübbelerini giyerek, "Tağar özgürdür, özgür akacak" sloganları eşliğinde Tunceli Sanat Sokağı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından oturma eylemi düzenleyen grup, HES projesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Kaynak: DHA