Tunceli'nin yüksek yaylalarında organik bal üretimi yapan arıcılar, katkı maddesi içermeyen ve bin bir çiçekten elde edilen ballarıyla tağşiş ballar arasında haksız rekabetle karşı karşıya. Üreticiler, denetimlerin artırılmasını ve tüketicilerin sağlığa zararlı katkılı ballardan uzak durmalarını istiyor.
Tunceli İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan, Hacettepe Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Coğrafi işaretleme çalışmamızla balımızın özelliklerini ortaya koymaya çalışıyoruz. Tunceli'de yaklaşık 600 ton bal üretiliyor, ancak son iki yıldır arıcılar emeğinin karşılığını alamıyor” dedi.
Doğan, arıcılık ve hayvancılık arasında bir denge sağlanması gerektiğini vurgularken, “Arıcılar, bakanlık planlamalarında üvey evlat muamelesi görüyor. Mera kanununun doğru uygulanması gerekiyor. Arıcıların yerleşimi ile ilgili düzenlemeler yapılmalı” şeklinde konuştu.
Tağşiş ballar denetlenmeli
Kazım Doğan, tağşiş balların Tunceli'de de bulunduğunu ifade ederek, ürünlerin kaynağının belirtilmesi gerektiğini belirtti. “Bir esnaf bal satıyorsa analiz raporu olmalı. Tüketiciler, analizi yapılmış ya da tanıdıkları bir üreticiden bal almalı” diyen Doğan, balın kristalize olabileceğini ve bu durumun sağlıklı olduğunu belirtti.
Pülümür'deki Hemgen Bal Kooperatifi Başkanı Murat Ateş, “Arıcıların yüzde 90'ı kaliteli bal üretiyor, fakat ucuz ballar yüzünden emeklerinin karşılığını alamıyorlar” dedi. Nurettin Özgürel de, merdiven altı ballardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, tüketicilere güvenilir yerlerden bal almaları konusunda uyarılarda bulundu.