TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi için yapılan görüşmelerde kayyım atamaları tartışmaları ön plana çıktı. Görüşmelere CHP ve DEM Parti milletvekilleri, "Kayyıma hayır" dövizleriyle katılarak protesto gösterisi düzenledi.

Görüşmelerde, CHP Milletvekili Veli Ağbaba, kayyım atamalarının demokrasiye aykırı olduğunu belirterek, bu durumun ekonomiye de zarar verdiğini savundu. Ağbaba, iktidarı FETÖ ile bağlantılı geçmişi sorgularken eleştirerek, "FETÖ’nün elini tutmayan AKP’li vekil yok," dedi. Ayrıca, Melih Gökçek'in neden istifa ettiğini sorarak iktidarın bazı uygulamalarını çelişkili bulduğunu belirtti.

"Kayyım atayanlar dönemi olarak anılacaksınız!"

DEM Partili Saruhan Oluç, kayyım politikalarını eleştirirken, "Döneminiz, 'Kayyım atayanlar dönemi' olarak anılacak. Utanmıyor musunuz?" diyerek hükümetin kayyım uygulamalarının halkın iradesini hiçe saydığını ifade etti. Oluç, bu politikaların Türkiye’de demokrasiye zarar verdiğini ve halkın sandığa olan güvenini sarstığını belirtti.

DEM Parti belediyelerine kayyım atamaları sürüyor

Bu arada, İçişleri Bakanlığı, DEM Parti tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Şanlıurfa’nın Halfeti Belediyesi’ne kayyım atandığını duyurdu. Van’da kayyım atamalarına karşı yapılan protestoya güvenlik güçleri müdahale ederken, olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı.

Belgrad Ormanı’na giriş yasaklandı, İBB’ye ait tabelalar söküldü Belgrad Ormanı’na giriş yasaklandı, İBB’ye ait tabelalar söküldü

"Bütçe hakkı ve demokrasi birlikte olmalı"

CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise, kayyım uygulamalarının bütçe hakkı ve demokrasiyi zedelediğini ifade etti. Türeli, bu uygulamaların vatandaşların demokratik haklarını kısıtladığını belirterek, bütçenin halk tarafından denetlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

TBMM’deki görüşmelerde yaşanan bu tartışmalar, kayyım politikalarının Türkiye’deki demokrasi ve yerel yönetim üzerinde yarattığı etkiyi bir kez daha gündeme taşıdı.

Kaynak: ABC Gazetesi