Zonguldak’ta ruhsatsız bir maden ocağında çalışırken fenalaştığı ve daha sonra cesedi yakılarak ormanlık alana bırakıldığı öne sürülen Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani’nin (50) ölümüne ilişkin açılan davada mahkeme kararını verdi. Tutuklu yargılanan üç sanık ile tutuksuz yargılanan üç sanık hakkında toplamda altı hapis cezası verildi. Ancak ailenin avukatı ve mağdur yakınları, verilen kararı yetersiz bularak tepki gösterdi.
NE OLMUŞTU?
10 Kasım 2023 tarihinde Zonguldak’ın Kırat Mahallesi’nde yol kenarındaki ormanlık alanda yanmış bir ceset bulundu. Yapılan incelemelerde, cesedin üç çocuk babası, 50 yaşındaki Afganistanlı Vezir Mohammad Nourtani’ye ait olduğu belirlendi. Nourtani’nin ruhsatsız bir maden ocağında çalıştığı, fenalaştıktan sonra cesedinin ormana taşınarak yakıldığı iddia edildi.
Soruşturma kapsamında, maden ocağının sahipleri ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu altı şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan A.A., E.G. ve H.K. tutuklandı; E.D., A.Ç. ve S.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Olayın ardından dört gün önce aynı maden ocağının jandarma ekiplerince patlayıcı kullanılarak kapatıldığı ancak şüphelilerin yeni bir giriş açarak madeni yeniden faaliyete soktuğu da tespit edildi.
MAHKEME KARARI VE CEZALAR
Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyeti sanıklara şu şekilde cezalar verdi:
- E.G. ve H.K.: Bilinçli taksirle ölüme neden olma suçundan 5 yıl 8 ay hapis.
- A.A.: Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçundan 4 yıl 6 ay hapis.
- E.D. ve S.K.: Aynı suçtan 2’şer yıl hapis.
- A.Ç.: Olayın aydınlatılmasına katkı sağladığı gerekçesiyle indirim uygulanarak 1 yıl 8 ay hapis.
Tutuklu sanıkların mevcut halinin korunmasına, tutuksuz sanıklar içinse yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verildi.
DURUŞMADA GERGİNLİK
Duruşmaya katılan Nourtani’nin eşi Qamer Gül Meliki, “Kocamı öldürdünüz, hayatımı mahvettiniz. Türkiye’ye sığındık ama burada da adalet bulamadık. Hakkımı helal etmiyorum,” diyerek gözyaşları içinde sanıklara tepki gösterdi.
Ailenin avukatı Kerim Bahadır Şeker, duruşmada beyanlarının kesildiğini ve tutanağa eksik geçirildiğini belirterek heyete tepki gösterdi. Tartışmanın büyümesi üzerine mahkeme heyeti, Şeker’i duruşma salonundan çıkardı. Şeker, mahkeme kararının adil olmadığını savunarak “Bu dosya baştan savma yürütüldü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz,” dedi.
SİYASİ TEPKİ DE GELDİ
Duruşmayı takip eden DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Nourtani’nin Taliban rejiminden kaçıp Türkiye’ye sığındığını ve ailesini geçindirmek için madende çalıştığını belirterek “Burada açık bir insan hakkı ihlali var. Mahkeme taraflı davrandı,” dedi.