İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası olarak da bilinen bu tatlı, fındık, badem ve baklava yufkasıyla yapılan ve üzerine sütlü şerbet dökülen bir tatlı türüdür. İşte detaylar…

Sütlü Nuriye Malzemeleri

Sütlü Nuriye tatlısının hikayesini ve ismi ile ilgili merak edilenleri açıklamadan önce Sütlü Nuriye nasıl yapılır sorusuna cevap verelim. 

Sütlü Nuriye Tatlısının hamur malzemeleri;

  • 1 adet yumurta 
  • 3/4 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı 
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1/2 su bardağı buğday nişastası 

-Sütlü Nuriye’nin üzeri, yufkası ve içi için malzemeler;

  • 200 gram tereyağı 
  • 3 yemek kaşığı toz Antep fıstığı 
  • 2 su bardağı file fındık(iç kısmı için)

-Sütlü Nuriye Tatlısı şerbet malzemeleri;

  • 2 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı su 
  • 4 su bardağı toz şeker 

Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

Sutlu Nuriye Nasil Yapilir 3

Diyarbakır tatlıları arasında en ünlü olan Sütlü Nuriye, süt içeren şerbeti sayesinde geleneksel baklavaya göre daha hafiftir. Badem ve ince baklava yufkasıyla yapılan bu tatlı, sütlü şerbetle tatlandırılır.

Sütlü Nuriye tatlısında diğer baklava türevlerinden farklı olarak daha fazla badem kullanılır. Bu nedenle tatlı daha zengin bir aroma ve dokuya sahiptir. 

Sütlü Nuriye nasıl yapılır adım adım sizler için anlattık

  1. Unu derin bir kapta eleyin. Orta kısmına süt, ayçiçek yağı, üzüm sirkesi, tuzu ve yumurtaları ekleyin. Tüm malzemeleri yavaşça karıştırın ve biraz daha sert bir kulak memesi hamuru elde edene kadar yoğurun. Hamuru nemli bir bezle kaplayın ve buzdolabında otuz dakika kadar dinlendirin. 
  2. Dinlendikten sonra hamuru kırk eşit parçaya bölün. Mermer tezgâhını nişasta ile kaplayın ve yuvarlak bir şekil alana kadar incecik olacak şekilde açın. Bir tabak büyüklüğünde açtığınız hamurları nişasta serperek iki ayrı grupta üst üste serin. 
  3. Oklava kullanarak yufkaları borcam boyutunda kesin. Her yufkanın üzerine ayrı ayrı tereyağı sürün ve fındıkları serpin. 
  4. Kare kare yufkaları ayırın ve kalan tereyağını üzerine ekleyin. Yufkaları üzeri kızarana kadar pişirmek için önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 ila 35 dakika kadar yerleştirin.
  5. Yufkaların üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarın ve şerbeti hazırlamaya başlayın. Toz şekeri ve suyu bir tencerede karıştırın. Daha sonra kısık ateşte kaynatın ve yavaşça sütü eklemeye devam edin.
  6. Soğuyan tatlıya sıcak şerbeti eşit miktarda dökün. Ardından tatlıyı dilimleyerek servis yapın ve toz antep fıstığı serptikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sütlü Nuriye’nin Hikayesi

Sutlu Nuriye Nasil Yapilir 3-1

Diyarbakır, tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü şehirlerimizden biri olmasının yanında tatlılarıyla da ünlüdür. Bu tatlıların başında gelen Sütlü Nuriye, 20. yüzyılın başlarında Diyarbakır yöresinde ilk kez ortaya çıkmış ve zamanla bölgenin bir simgesi haline gelmiştir.

Sütlü Nuriye, süt içeren şerbeti sayesinde geleneksel baklavaya göre daha hafiftir. "Diyarbakır baklavası" olarak da bilinen bu tatlı, badem ve ince baklava yufkasıyla yapılır ve üzerine sütlü şerbet dökülür. Soğuk baklavanın atası olarak da bilinir. 

Diyarbakır’da zengin deneyim ve kültür paylaşımı semineri düzenlendi Diyarbakır’da zengin deneyim ve kültür paylaşımı semineri düzenlendi

Peki severek yenilen bu Sütlü Nuriye’nin hikayesi nedir?

1980 yılında baklavanın pahalılığından şikayet edilmesi üzerine İstanbul Belediye Başkanı İsmail Hakkı Akansel, baklava fiyatlarına bir üst sınır getirmişti. Ancak bu maliyetle geleneksel baklava tarifini karlı bir şekilde üretmek mümkün olmadığı için, pastacılar fıstık yerine fındık kullanmış ve süt kullanarak ağırlığını artırmışlardı. Böylece Sütlü Nuriye çağdaş görünümüne kavuşmuştur.

Sutlu Nuriye Nasil Yapilir 4

Bu günlerde hem yerel hem de yabancı misafirler için Diyarbakır'ın bu unutulmaz tatlısı vazgeçilmezlerden biri haline gelmiştir. Diyarbakır'ın gastronomik mirasının önemli bir parçası olan Sütlü Nuriye, tatlı severler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Sütlü Nuriye tatlısı hikayesinin yanında ismi de merak edilmektedir. Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü, tatlının isminin nereden geldiği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunmuştu.

Güllüoğlu Baklavaları, ucuz ancak lezzetli olan tatlıya ilginç bir isim vermek istediklerini ve sonunda Sütlü Nuriye ismine karar verdiklerini söyledi. Tatlının isminin nereden geldiğinin aslında hiçbir hikayesi yoktu. Bu tatlıyı insanlara sevdirmek bizim esas amacımızdı açıklaması ile gündemde yer almıştı.

Editör: Alp Editor