Simurg efsanesi, Kürt mitolojisi de dahil olmak üzere pek çok mitolojide yer alır. Kürt Mitolojisi İran mitolojisiyle oldukça fazla benzerlik gösterir. Bu yüzden Simurg efsanesi birbirinden farklı şekillerde birçok bölgede anlatılır.
Efsanenin ortaya çıktığı bölgeler farklı olsa da özleri aynıdır. Peki, Simurg ne demek? Simurg’un yer aldığı birkaç efsaneyi sizin için derledik…
Simurg Ne Demek?
Simurg efsanelere göre kanatlı, kuş şeklinde devasa bir yaratıktır. Kürt mitolojisine göre bu kuş ölümsüzdür ve her 1700 yılda bir alev alır, sonra küllerinden yeniden doğar.
Efsanelere göre Simurg Bilgi Ağacı’nda yaşar ve ölümsüz olduğu için bütün çağların kutsal bilgilerine sahiptir. İyileştirici gücü de bu bilgi birikiminden gelir.
Simurg Kürt Mitolojisinde Ne İfade Eder?
Kürt efsanesine göre Simurg bütün kuşların efendisidir. Simurg, Kürt sanatında kuş şeklinde, kanatlı dev bir yaratık olarak resmedilmiştir. Efsaneye göre, bu kuş o kadar yaşlıdır ki dünyanın yok oluşuna üç kez tanık olmuştur.
Simurg Efsanesi Nedir?
Kuşların hükümdarı olan Simurg (başka bir adıyla Zümrüd-ü Anka) Kaf Dağı’nın tepesinde yaşarmış. Kaf Dağı o kadar yüksekmiş ki etekleri bulutlara değermiş. O yüzden de ulaşılması imkansız görünürmüş.
Kuşlar Simurg’a inanırlarmış ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürlermiş, fakat hiçbir kuş Simurg’u canlı görmemiş. Zaman içinde inançları sarsılmış, sonunda da kaybolmuş.
Bir gün, uzak bir ülkede yalnızca Simurg’a ait olabilecek büyük bakır bir kuş tüyü bulunmuş. İnançlarını geri kazanan kuşlar da hemen yola koyulmuş: Simurg’un huzuruna gidip yolunda gitmeyen her şey için yardım isteyeceklermiş.
Kaf Dağı’na varmak için 7 vadiyi aşmaları gerekiyormuş, ama vadilerin her biri diğerinden daha tehlikeliymiş. İstek, Aşk, Marifet, İstisna, Tehvid, Şaşkınlık ve Yok Oluş vadileriymiş bunlar.
Kuşlar hep birlikte yola çıkmış, ama her vadide bir kuş eksilmiş aralarından. Bülbül güle aşıkmış, aşkını geride bırakamamış. Kartal yükseklerdeki krallığını terk edememiş, papağan ise tüylerini bahane etmiş. Baykuş yıkıntılarından ayrılamamış, derken bir bir azalmış kuşlar.
Beş vadiyi geride bırakan kuşlar, şaşkınlığa gelince çözmüşler bulmacayı. Si-murg bir bilmeceymiş aslında. Kürtçe Si ve Murg kelimeleri ‘otuz kuş’ anlamına geliyormuş. Yok oluş vadisine geldiklerinde anlamışlar, geriye yalnızca otuz kuş kalmış.
Hepsi anlamış sonunda, aslında hepsi birer Simurg’muş ve kurtuluşa giden yol kendi içine yapılan bir yolculukmuş.
Kürt Mitolojisinde Simurg efsanesine benzeyen birçok ilginç efsane bulunmaktadır, Demirci Kava Gave, Şahmaran, Mem u Zin gibi efsaneler bu bölgeleri kendine has ve biricik kılan unsurlardandır. Biz bu yazıda yalnızca Simurg efsanesine değindik.
Merak ettiğiniz diğer efsaneleri yorumlardan bize yazabilirsiniz…