Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"nde yaptığı konuşmada, dezenflasyon sürecinin başarıyla ilerlediğini ve program çerçevesinde yol aldıklarını söyledi.

“FİNANSAL SIKILAŞMA DEZENFLASYONİSTTİR”

Piyasalardaki son çalkantıların kalıcı bir etkisinin olmayacağını belirten Şimşek, finansal koşullardaki sıkılaşmanın dezenflasyonist bir etki yarattığını ifade etti.

“LİRADAKİ DEĞER KAYBI SINIRLI ETKİLİ”

Şimşek, liradaki yüzde 3,5’lik değer kaybının sadece nisan ayında sınırlı bir etkisi olabileceğini, orta vadede ise bu durumun enflasyonu düşürücü etkisi olacağını söyledi.

ENFLASYON VERİLERİ VE HEDEFLER

Temel mallarda enflasyonun yüzde 20'nin altına, mal enflasyonunun ise yüzde 30’a gerilediğini belirten Şimşek, manşet enflasyonun yüzde 38 olduğunu açıkladı.

Kiradaki yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığını, eğitime ise müdahale edilmediğini aktaran Şimşek, enflasyonu 2027’de tek haneye indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

ELEŞTİRİLERİ HEDEF ALDI

"Biz bazen 30 bin fitten bakıyoruz aşağıya, bazen 60 bin fitten. Öngörülemeyen deprem ve faiz ödemeleri hariç, 2014-2023 dönemine bakalım" diyen Şimşek, "TBMM tarafından onaylanan bütçe 100 lira iken her sene ortalama 109,1 lira harcanmış. Yani bütçenin üzerinde yüzde 9'luk bir sapma söz konusu. Geçen sene sapma var mı? Yok. 100 liralık bütçenin 96,7 lirası harcanmış. Şimdi dolayısıyla burada 'Hani nerede disiplin, nerede tasarruf?' diye soruyorsanız, toplam tasarruf bu basit hesapla 1,2 trilyon lira. Biz bu konuda samimiyiz, ciddiyiz ve ortada net bir performans var" ifadelerini kullandı.

"Bizim arz yönlü tedbirleri şimdi eleştiriyorlar" diye konuşan Şimşek, şunları söyledi: "'Sadece para politikası üzerinden enflasyon inmez' diyorlar. İneceğini kim söylüyor ki? Ne zaman bunu iddia ettik? Biz zaten başından beri diyoruz ki bir taraftan tabii ki büyümede bir dengelenme, aşırı bir ısınma varsa onun kontrol altına alınması lazım diğer taraftan da yatırım, istihdam, üretim ve ihracat üzerinden büyümenin devamı ve özellikle de konut, gıda ve yenilenebilir enerji arzı noktasında önceliklendirme lazım. Eleştirenler ya bizi duymuyorlar, saygı duyuyoruz, duymaları için de zaten bu fırsatı kaçırmak istemedim ya da gerçekten kötü niyetliler."

Kaynak: BirGün