AMED TIMES - SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri İlknur Ayık, burada yaptığı açıklamada, uzun süredir hastane yemeklerinin sağlıklı beslenmeden uzak, düşük porsiyonlu, kalitesiz ve hijyenik olmama sorunlarının yaşandığını öne sürdü. Hastanelerdeki yemek sorununun tüm Türkiye’de benzer olduğunu aktaran Ayık, yemek konusunda yaşanan sorunları birçok kez dile getirmelerine rağmen çözüm üretilmediğini belirerek, şunları söyledi:

“Yemeklerde düzelme yerine, özelleştirilen yemekhaneler, enflasyonun da yükselmesiyle birlikte sağlıklı, doyurucu ve hijyenik olmasını lüks olduğu gösterilmiş, yemeklerin bizleri hasta düşürmesin başka bir şey istemiyoruz durumuna düşürüldük. 17 Temmuz günü Dicle üniversitesi Hastanesi'nde öğlen yemeği yaklaşık 2 bin kişiye dağıtımı sonrasında yemeği yiyen hastane personelleri ve hasta hasta yakınlarında mide ağrısı bulantı kusma ve ishal şikayetleri çıktı. Diyarbakır ili içerisinde bulunan Dicle üniversitesi hastanesi, Selahattin Eyyubi devlet hastanesi, Ergani ilçe devlet hastanesi olmak üzere birçok hastaneye yemek zehirlenmesi şikayeti ile başvurular olmuş tedavileri yapılmıştır. Dicle üniversitesi hastanesinde dağıtılan yemekten zehirlenmelere ilişkin yemek boykotu kararı aldık. Başta söylediğimiz gibi bizler yemek yerken hasta düşmek değil sağlıklı hijyenik ve doyurucu yemek istiyoruz. Hasta düşüren sistemi kabul etmiyoruz. İvedi bir şekilde sorumluların cezalandırılmasını isteyerek Sağlık Emekçilerine ve hasta, hasta yakınlarına yapılmak istenen bu zulmü kabul etmediklerini, hem emekçilerin hem de hastaların kaliteli yemeğe erişimi için mücadele etmeye devam edeceğimizi ifade etti.”

Whatsapp Image 2024 07 19 At 16.56.48

‘Yemek firmaları mafyalaşmış’

Dicle üniversitesinde hemşire olarak çalışan ve SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Mehmet Nuri Ulus ise, yemek hizmetinin özelleştirilmesine tepki göstererek “Özelleştirme dediğimiz şey paradan kısmadır. Sağlıktan kısmadır ve nitelikten kısmadır. Bunun yansımalarını yaşıyoruz ve özelleştirmeden kamuda yemek hizmetinin sağlanması gerektiğini dile getiriyoruz. Çünkü bu yemek firmaları mafyalaşmış. Yemekler 72 saat saklanması gerekiyor. Bu tarz sorunlar olduğunda numunelerin alınması gerekiyor. Bizde ivedi bir şekilde yönetimden bunun sağlıklı ve bilimsel bir şekilde kamuoyuna paylaşılıp bunun sonucunun ortaya çıkarılması gerektiği fikrini paylaşıyoruz. Yemek yiyenler arasında et-döner yiyenlerin zehirlendiğini düşünüyoruz. Ama numunelerin sonuçları çıktıktan sonra netleşir” diye konuştu.

Kaynak: AMED TIMES