Selülit sıklıkla kadınların karşılaştığı bir cilt sorunudur. Oldukça yaygın olan selülit, genelde cilt yüzeyinin portakal kabuğu gibi girintili çıkıntılı görünmesine sebep olur. Selüliti olan kişiler bu durumdan nasıl kurtulacağını sıklıkla araştırır. Biz de bu yazıda sizin için selülitin ne olduğunu ve nasıl geçeceğini araştırdık. İşte o yöntemler…

Selülit Nedir?

Selülit sıklıkla bacak, kalça ve karın bölgesindeki deri ve deri altı yağ dokusunu etkileyerek portakal kabuğu görünümü olarak tanımlanan girintili çıkıntılı bir dokuya neden olan bölgesel bozukluk olarak tanımlanabilir.

Portakal kabuğu dokusu, derinin altında biriken ve genişleyen yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan lifli bantların (septa da denir) bir araya gelmesiyle ortaya çıkar.

Genişlemiş yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluştururken, sıkı septa yağ dokusunu büzerek çukurluklara neden olur. Böylece pürüzlü bir görünüm oraya çıkar.

Selülit 1

Selülit Neden Oluşur?

Selülitin sebebi tam olarak bilinmemektedir, fakat bağ dokusu ile yağ tabakası arasındaki ilişkinin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar kesin bir sonuç vermemiş olsa da selülitin olası sebepleri arasında dar kıyafetler giymek, çok uzun süre hareketsiz kalmak, yoğun kahve tüketimi, hızlı kilo alımı veya kaybı, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, sigara kullanımı ve yaşam alışkanlıkları gibi unsurlara işaret etmiştir.

Selülitin tam sebebini bilmesek de çeşitli değişiklikler yaparak ve alışkanlıklar edinerek selüliti geçirmek ve oluşumunu engellemek mümkündür. İşte o mucize alışkanlıklar…

Selülit Azaltan Egzersizler

Selüliti geçirmek için egzersiz yapmak sağlıklı bir yöntemdir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yanı sıra düzenli egzersiz de portakal kabuğu görünümünü engelleyebilir.

Selüliti azaltan egzersizler aşağıdaki gibidir:

1)     Squat

Düzenli squat yapmak alt vücudu çalıştırır, bu da selüliti gidermeye ve yeniden oluşumunu engellemeye yarar.
Squat hareketini doğru yapmak önemlidir. Hareket ayakları omuz genişliğinde açıp, göğüs açık ve dik bir şekide aşağı inilerek yapılır. Sandalyeye oturma hareketi gibi düşünülebilir.

Selülit 2-1

2)     Kalça Köprüsü

Bu hareket (glute bridges de denir) sırt üstü yere yatılıp ayakların omuz genişliğinde açılması ve kalçanın yukarı itilmesi şeklinde yapılır. Egzersizi doğru yapmak uzun vadede selülit oluşumuna iyi gelir.

Sel-1

3)     Kardiyovasküler Egzersizler

Bildiğimiz şekliyle koşu, tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi egzersizler bacakları ve kalçayı çalıştırarak selülit görünümünü gidermeye yardımcı olur. “Yürüyüş yapmak selülit oluşumunu engeller mi?” sorusunun cevabı “evet”. Tempolu olduğu sürece yürüyüş yapmak selülite iyi gelir.

Selülit 3

Selüliti Geçirmenin Diğer Yöntemleri

Egzersizin yanı sıra selüliti geçirmek için yapılabilecek farklı şeyler de mevcuttur. Bunların bir kısmı diyet alışkanlıklarını kapsarken, diğerleri bölgeye masaj yapmak, su tüketmek gibi alışkanlıklardır. Sizin için selüliti engelleyen alışkanlıkları listeledik…

1)     Kilo Vermek

Fazla kilosu olan kişilerde selülit görünümü yoğun olabilir. Ama kiloyu hızlı bir şekilde vermek selülitlere iyi gelmez, cildin elastikiyetini kaybetmemesi gerekir. Bu yüzden uzun dönemde adım adım kilo vermek en iyisi olacaktır.

2)     At Kılı Fırçası

At kılı fırçası hemen hemen her yerde bulunabilen bir vücut fırçasıdır. Herhangi bir yağ yardımıyla fırçayı selülitli bölgede dairesel hareketler kullanarak gezdirirseniz uzun dönemde selülit oluşumunu engellemeye yarar.

3)     Ödem Atmak

Ödem atmaya yardımcı olan kereviz, maydanoz, semiz otu gibi besinler selülit oluşumunu engelleyebilir. Bu besinleri farklı şekillerde tüketerek diyetinize dahil edebilirsiniz.

Sizin için selüliti geçirme ve oluşumunu engelleme yollarını derledik. Unutmayın ki bir günde oluşmadığı gibi bir günde tamamen geçirmek de mümkün değildir, ama düzenli egzersiz ve sağlıklı alışkanlıklarla istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.

NOT: Bu yazıdaki öneriler doktor tavsiyesi niteliği taşımaz. Kilo sorunları, hormonal dengesizlik gibi sağlığınızı etkileyebilecek durumlarda doktora danışmanızı tavsiye ederiz.