AMED TIMES - Devlet destekli başlatılan proje dahilinde ilçedeki flora çeşitliliğiyle bilinen 1950 rakımlı Cobet Yayla'sında doğal ortamda el değmeden üretilen baldan yapılan hasadın ardından kalitesinin belirlenmesi amacıyla İzmir Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarı'na numune gönderildi. Çıkan sonuçlar üreticilerin yüzünü güldürü.

Bal-1

Van Gölü'nde kuraklık etkisi: 12 metreye kadar su çekildi Van Gölü'nde kuraklık etkisi: 12 metreye kadar su çekildi

Yapılan analiz raporunda balın yüksek kalitede olduğunun belirlendiğini ifade eden Sason Kaymakamı Furkan Başar, analiz raporunda balın bin 778 prolin, 57,1 diastaz enzim değerli olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

''Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz”

Kaymakam Başar, “Cobet yaylasında, İl Valimizin desteğiyle “Örnek Ürün, Örnek İlçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cobet Yaylası'nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

Sason Balı

Sason'da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilogramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.

“Bal üreticileri olarak elde ettiğimiz sonuçlardan dolayı çok mutluyuz”

Kaliteli bal elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek Ürün, Örnek İlçe Projesi dahilinde 2022'de Valimiz, Kaymakamlığımız ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

Sason Balı Amedtimes

Kaynak: İHA