Yüzyıllardır 'atların diyarı' olarak bilinen Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, nalbantlık mesleği tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Suruç’ta uzun yıllardır at yetiştiriciliği yapılıyor ve ilçede bulunan haralarda yetiştirilen yarış atları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Yük taşımacılığı için de kullanılan atlar, ilçede önemli bir yer tutuyor.

Ovacık Belediyesi’nde Başkan ve halkın bekleyişi sürüyor Ovacık Belediyesi’nde Başkan ve halkın bekleyişi sürüyor

Ancak nalbantlık mesleği, bu geleneğin en önemli parçalarından biri olmasına rağmen, artık eski rağbetini kaybetmiş durumda. Suruç’ta daha önce onlarca kişi tarafından icra edilen nalbantlık mesleğini bugün sadece iki usta sürdürüyor. Yaşları 50’nin üzerinde olan bu ustalar, mesleği devam ettirecek çırak bulamamaktan şikayetçi. Çocuklarının dahi bu mesleği sürdürmek istemediğini söyleyen ustalar, nalbantlığın artık son demlerini yaşadığını belirtti.

"Sadece 2 nalbant kaldı"

Nalbantlardan biri olan 56 yaşındaki Nuri Erişen, 48 yıldır bu mesleği yaptığını ve işini çok sevdiğini ifade etti. Ancak ilçede kendisi gibi nalbantlık yapan sadece 53 yaşındaki Müslüm Özer’in kaldığını söyledi. Müslüm Özer de çocuklarının farklı meslekleri tercih ettiğini belirterek, "Benim çocuklarım bu mesleği yapmıyor. Birisi berberlik yapıyor, birisi ise döner işi yapıyor" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası harekete geçti

Nalbantlık mesleğinin bitme noktasına gelmesi üzerine, Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Demir, yeni ustalar yetiştirmek amacıyla proje hazırlıklarına başladıklarını duyurdu. Nuri Erişen ve Müslüm Özer’i ziyaret eden Demir, “Şu anda Suruç’ta iki nalbant ustamız var. Aslında devam eden bir meslek ama maalesef ilçemizde bitiyor, kimse tercih etmiyor. Biz de yok olmaya yüz tutan mesleklerin devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Suruç’ta yüzlerce yıldır devam eden nalbantlık mesleğinin, yeni nesillerin ilgisizliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın bu girişimi, belki de ilçenin kadim geleneğini yeniden canlandırmak için bir umut olacak.

Kaynak: İHA