Geçmişinin Babil Asma Bahçeleri dönemine kadar gittiği iddia edilen bu nar, yıllık yaklaşık 300 bin ton üretim kapasitesine sahip.

Suruç Ovası'nın suya kavuşmasıyla 2015 yılında üretiminde yüzde 50 artış sağlanan Suruç narı, AB tescili sayesinde hem kalitesini koruyor hem de uluslararası pazarlarda giderek daha fazla tanınıyor. Kilosu 25 Türk Lirasından satılan bu narlar, özellikle Avrupa başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında yoğun talep görüyor.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narının tescil edilmesinin ardından Avrupa’ya nar ve nar suyu ihraç etmeye başladıklarını belirtti. Suruç narının ince kabuğu, iri taneleri ve yüksek asidik oranı ile diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını vurgulayan Tekçe, “Yüksek asidik oranı şeker hastalarına iyi geliyor ve vücuttaki mikropları öldürüyor” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa’da yangın: 2 kişi vatandaşların yardımıyla kurtarıldı Şanlıurfa’da yangın: 2 kişi vatandaşların yardımıyla kurtarıldı

Nar üreticisi Müslüm Kaplan, Suruç narının tarihi önemine dikkat çekerek, “200-300 yıldır bu narlar Suruç’ta yetişiyor. Bunlara deve dişi narlar da diyoruz” dedi. Kaplan, ayrıca Suruç narının binlerce yıldır sadece Suruç Ovası’nda yetiştiğini ve başka bir yerde bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA