GÜNEYDOĞU

Şanlıurfa Kalesi'ndeki kazılar tarihin izlerini arıyor

Şanlıurfa'nın simgesi Balıklıgöl yerleşkesinin güneyinde yer alan tarihi Urfa Kalesi'ndeki kazılarda, kentin tarihine ışık tutacak buluntular ortaya çıkıyor.

Abone Ol

Tarihi Urfa Kalesi'nde yapılan kazılar, Prof. Dr. Gülriz Kozbe başkanlığında 5 yıldır devam ediyor. Kazıların en erken verileri, M.Ö. 3. yüzyıla dayanırken, sur duvarlarının MS 9. yüzyılda Abbasiler döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Kalenin, çeşitli dönemlerde farklı kültürler tarafından kullanıldığını belirten Kozbe, "Önemli ticaret yolları üzerinde olduğu için her daim farklı kültürler tarafından kullanım görmüş bir kaleyle karşı karşıyayız" dedi.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntular arasında mimari unsurlar, günlük yaşam eşyaları, metal aletler ve sikkeler yer alıyor. Bu buluntular, bölgenin İslami ve Hristiyan tarihine dair önemli ipuçları sunuyor. Kozbe, kalenin, Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edildiği süreçte önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Restorasyon çalışmaları ile kalenin ziyaretçi kabul eden eski günlerine kavuşturulması hedefleniyor. Kazıların hızlandırılması ve restorasyonun tamamlanması için projeler hazırlanıyor. Ancak, 2023 Şubat ayında yaşanan deprem nedeniyle kalenin bazı bölgeleri tahrip olmuş durumda. Kozbe, "1,5 yıl sonra umut ederim her şey yolunda gider ve kalemiz ziyarete açılır" diye belirtti.