Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, özellikle İlkadım, Salıpazarı, Çarşamba ve Vezirköprü ilçelerinde gerçekleştirilen denetimlerde, bazı dönercilere ait işletmelerin, önceki gün pişirilip satılamayan dönerleri üzerine yeni çiğ et ekleyerek tekrar satışa sunmaya çalıştığını açıkladı. Ayrıca, pişmiş dönerlerin kesilip saklanarak ertesi gün taze etle karıştırılarak satılması da tespit edildi.
RAF ÖMRÜ AŞILMIŞ ÜRÜNLER SATILDI
Denetimlerde, Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği'ne aykırı bir şekilde pişirilmiş dönerlerin raf ömrünün aşılması ve bu ürünlerin sağlıksız koşullarda satışa sunulması belirlendi. Dönerlerin, pişirilme işleminden sonra 12 saatlik raf ömrü olduğu halde, bu kurallara uyulmadan satıldığı ifade edildi.
İŞLETMELERE CEZA VE ÜRÜN İMHASI
Sağlam, sağlık açısından risk oluşturan döner etlerine el konulup imha edildiğini, söz konusu işletmelere ise idari para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca, denetimlerin ilerleyen günlerde de devam edeceğini vurguladı.
VATANDAŞLARA İHBAR ÇAĞRISI
Tarım ve Orman Müdürü, vatandaşları karşılaştıkları gıda güvenliği sorunlarını yetkililere bildirmeye çağırarak, “Vatandaşlarımız, gıda ile ilgili karşılaştıkları olumsuzlukları Alo 174 Gıda Hattı üzerinden ihbar edebilirler” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetim ve uyguladığı yaptırımlar, gıda güvenliğinin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekti.