AMED TIMES - Mevsim geçişlerinde; alerjik burun nezlesi ve saman nezlesi olarak da anılan alerjik rinit, kulak burun ve boğaz bölgesinde en sık karşılaşılan problemlerden biri olarak biliniyor. Uzmanlar saman nezlesinin belirtilerini ve bunlarla nasıl baş edileceğini şu şekilde sıralıyor.
Dünyada en sık rastlanan alerjik kökenli hastalık olan alerjik rinit, nüfusun yaklaşık yüzde 20-25’inde görülüyor.
Burun tıkanıklığı, göz sulanması ve boğaz kaşıntısı gibi belirgin semptomlar genellikle yılın farklı zamanlarında ortaya çıkan üç tür polen tarafından tetikleniyor.
Well Pharmacy'de baş eczacı yardımcısı George Sandhu, bazı insanların tek bir polen türüne alerjisi olduğunu, diğerlerinin ise ağaç, çimen ve yabani otlardan bile muzdarip olduğunu söylüyor.
Yılın başlarında meydana gelen yüksek sıcaklıkların genel durumu kötüleştirerek polen ve diğer alerjenlerin havaya daha erken salınmasına yol açması bekleniyor. Polen genellikle mart ayından eylül ayına kadar en yüksek seviyede yer alıyor.
Peki bununla nasıl baş edebileceğinizi biliyor musunuz?
Belirtileri nasıl hafifletilir?
Saman nezlesi; tabletler, burun spreyleri veya göz damlaları ile tedavi edilebilir.
Uzmanlar, tam bir rahatlama için tabletlerin yanı sıra göz ve burun spreylerinin de kullanılmasını söylüyor.
Sandhu, “Saman nezlesi semptomları milyonlarca insan için mutlak bir sefalete neden oluyor, ancak iyi haber şu ki, bunların hayatınız üzerindeki etkilerini azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey var.” diyor.
Antihistaminikler olarak bilinen anti-alerji ilaçları, uzmanlar tarafından sıklıkla saman nezlesinin en popüler tedavi şekli olarak görülüyor.
En iyi nasıl önleyebilirsiniz?
Uzmanlar, iç mekan havasındaki polen ve diğer alerjenlerin varlığını büyük ölçüde azaltabilen HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtrelerini öneriyor.
Bu filtreler, polen taneleri de dâhil olmak üzere mikroskobik parçacıkları yakalayabiliyor ve bunların ev ortamında dolaşmasını ve yerleşmesini önleyebiliyor.
Polenlerin evinize girmesini önlemek için polen mevsiminde pencere ve kapıların kapalı tutulması tavsiye ediliyor, bu da polen maruziyetini ve semptomları azaltıyor.
Uzmanlar, rutin duş almayı ve temiz kıyafetler giymeyi tavsiye ediyor; çünkü polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde polen taneleri açık havada vakit geçirildiğinde kıyafetlere, saçlara ve hatta cilde yapışabiliyor.
Bu önlemler, birikmiş olabilecek polen parçacıklarının ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor ve bunların alerjen maruziyetinin artmasına katkıda bulunabilecekleri kapalı alanlara aktarılmamalarını sağlıyor.
Burun deliklerinin çevresine nemlendirici krem uygulamak da, polenlerin burun geçişlerine girmeden önce yakalanmasına yönelik bir bariyer görevi görebiliyor.