AMED TİMES - Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, sahurda doğru beslenmenin önemini vurgulayarak şu önerilerde bulundu: “Ramazan ayında, sahurda ilk çatalınızı karbonhidrat kaynaklarından değil, sebze yemekleri veya salatadan tercih etmek, kan şekerinin daha kontrollü bir şekilde yükselmesini sağlar ve günlük tokluk sürenizi artırır."

Yeşilyaprak, ülkemizde bu yıl Ramazan'ın ortalama oruç süresinin 13 saat olacağını belirterek, oruç tutacak olanlara önemli uyarılarda bulundu. Sahurda tüketilen yiyeceklerin gün içindeki enerji seviyelerini etkilediğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, "Sahurda karbonhidrat yerine sebzeler veya salata tercih etmek, kan şekerinin daha stabil seyretmesini sağlar ve oruçlu iken daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur" dedi. Yeşilyaprak, ayrıca sahurda zeytin, zeytinyağı, ve avokado gibi besinlerin tüketilmesinin gün içinde enerji ve canlılık hissi sağlayabileceğini ekledi. Uzmana göre, sahura kalkmadan oruç tutmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir; bu nedenle sahurun atlanmaması önemlidir.

Yeşilyaprak, iftardan yaklaşık yarım saat sonra spor yapmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi: “İftarda aşırı yemek yemekten kaçınmalı ve yavaş, dikkatli bir şekilde çiğnemeliyiz. Uzun süre susuz kalan vücuda hafif bir su ile başlamak önemlidir, ancak fazla su içmek sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Şerbetli tatlılar yerine hurma, ceviz, balkabağı veya ayva tatlısı gibi daha sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir. İftar sonrasında 30 dakikalık bir dinlenme süresi ardından yapılan yürüyüşler, sindirim sistemini destekleyebilir.”

Kaynak: İHA