GÜNDEM

Sağlık çalışanları, bakanlığın önünde basın açıklaması yaptı

Türk Tabipleri Birliği ve Hekim Birliği Sendikası'nın başkanlığında yapılan basın açıklamasında, sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki aksaklıkların devam ettiğini ve özlük hakların kurtarılabileceğini vurguladı.

Abone Ol

Türk Tabipleri Birliği ve Hekim Birliği Sendikası'nın desteğiyle, Türkiye genelindeki sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı önünde toplandı ve Aile Hekim Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma faaliyeti yaptı. Basın açıklamasında, 30 bin üyesi bulunan Hekim Birliği Sendikası'nın yansıra farklı sağlık sendikaları ve sivil toplum kuruluşlarına da destek verdi.

"Baskıcı kararlar kabul edilemez"

Eylemde konuşan Hekim Birliği Sendikası'nın Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz, sağlık sektörüne yönelik kararların masa başında alındığını ve bu kararların sahada çalışan hekimler tarafından kabul edilmediğini belirtti. Öz, “Reçetemize dokunmayın, buna dokundurtmayız” diyerek, Sağlık Bakanlığı'ndan hekimlerin sesine kulak vermesini istedi.

"Hekimlerin hakları savunulmalı"

Hekim Birliği Sendikası İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Op. Dr. Çağlar Yıldırım ise “Bizim amacımız Türkiye'de ideal sağlık sektörünün hizmetini kamu eliyle ücretsiz şekilde gerçekleşmektir. En büyük talebimiz sağlıkta şiddetin son bulmasıdır. Biliyorsunuz şu anda havaalanlarına, valiliğe, belediyeye, adliyeye tırnak makasıyla giremezken hastanelere çakı, bıçak en son Kahramanmaraş'ta pompalı tüfekle girilmiştir. Bunu kabul etmiyoruz. Gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. Şiddeti önleyici önlemlerin alınmasını istiyoruz. Bir diğer durum özlük haklarımız. Türkiye'de en meşakkatli eğitimlerden gelen en meşakkatli sınavları geçen gençliğini kitap sayfalarının arasında bırakan hekim ve sağlık profesyonelleri maalesef bir sonraki ayın 15’inde kaç lira maaş alacaklarını bilmeden çalışmaktadırlar. Anayasal izin hakkımız olan izin hakkımızı kullandığımızda, maaşımızın yarıya yakını kesilmektedir. Bunun dışında anne olduğumuzda, baba olduğumuzda, yakınımız vefat ettiğinde, evlendiğimizde, izin aldığımızda, devletimiz bizim maaşımızı kesmektedir” diye konuştu.

Yıldırım, iş bırakma eyleminin yalnızca bir çaresizlik olmadığını, çözüm için bir çığlık olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarının, sahada karşılaştıkları zorluklar ve mevcut sağlık sistemindeki eksiklikler nedeniyle sorunların devam ettiğini belirtti. Yıldırım, "Biz hekimler ve sağlık profesyonelleri, halkımızın hak ettiği sağlık hizmetlerini savunmak için buradayız" dedi.

"Sistemin sorunları görmezden geliniyor"

Eyleme katılan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'na, sağlık çalışanlarının haklarını savunmalarını ve mevcut planları gözden geçirmelerini talep etti. Ayrıca Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci'nin “Greviniz sistemi tıklayamadı” açıklamalarına tepki gösterdi. Katılımcılar, sağlık sistemindeki aksaklıkların dikkate alınmadığını ve hekimlerin çözümünün ancak başarı ile sağlanabileceğini vurguladı.