DİYARBAKIR

Sağlık çalışanı Nalan Kartal kişisel resim sergisini açtı

Diyarbakır’da hemşirelik yapan Nalan Kartal, 2020 yılında hobi olarak resim yapmaya başladı. Resim yaptıkça sanata olan ilgisi artan Kartal, Diyarbakır Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezinde 36 tablosunun bulunduğu ve "Metamorfoz" adını verdiği kişisel resim sergisini açtı.

Abone Ol

AMED TIMES - Nalan Kartal, 2020 yılındaki pandemi döneminde, aldığı bir tabloya duygularını aktardığını ve o tabloyu yaptıktan sonra hayatının değiştiğini, kendini olumlu yönde geliştirdiğine vurgu yapıyor. Resimlerine iç dünyasını ve merak duygusunu aktardığını söyleyen Kartal, sanatın farklı dallarıyla da ilgilenmeye başladığını ifade etti.

Resim ile ilgili eğitim almadığını dile getiren Hemşire Nalan Kartal, bir tablonun tamamlandığını duygu olarak hissettiğinde o tabloyu artık tamamladığına karar verdiğini söylerken, resim yapmanın kendisi için bir terapiye dönüştüğünü aktardı.

Tablo yapan bir ünlünün sözünden çok etkilendim

Kartal resim yapma hikayesini Amed Times’a şöyle aktardı:

“Bir gün ünlü biri, bir tablo yapıyordu ama o tabloyla dalga geçiyordu aslında. ‘Hayatımızı bir tabloyla süblimleştirelim’ diye bir söz paylaşmıştı. Ben ondan çok etkilendim sanırım. Sonra da gidip bir tablo aldım ve bilmiyorum, ben de öyle resim yapmaya başladım. Sonra hoşuma gitti, birkaç tane daha aldım. O şekilde duygularımı, resim ile böyle daha güzel ifade ettiğimi fark ettim. Yani daha güzel zaman geçirdiğimi fark ettim.”

İnsanlar dalga geçiyordu

“Zamanla yaptığım resimleri, sosyal medyada paylaştım. İlkin aslında kötü yapıyordum. Gerçekten kötü yapıyordum yani. Belki farkında değildim ama insanlar, dalga geçiyordu” diye anlatmaya devam eden Kartal, gittikçe kendisini geliştirdiğini ve artık karma sergilere davet aldığını da şu ifadelerle anlattı: “Resimlerimi sosyal medyada yayımlamaya devam ettim derken galeristlerin ilgisini çekti. İstanbul'dan teklifler aldım karma sergiler için. Katılmaya karar verdim ve hoşuma gitti. Onun üstüne tabii hani daha çok çalışmamıştım. Daha çok çalışmam gerektiğini fark ettim. Daha çok çalıştım. Bence daha güzel şeyler çıktı. Sonra fuarlara falan katılmaya başladım. Karma sergiler devam etti. Hatta Yunanistan'da bir fuar vardı. Ona da katıldım. Geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlendi. Güzel geçti.”

 İlerledikçe kişisel sergi hayalini kurmaya başladım

Resim yapmanın verdiği güzel duyguların yanında sergilerde eserlerinin sergilenmesinden de etkilendiğini dile getiren Nalan Kartal, bu sergiyle hayalini gerçekleştirdiğini şu sözlerle dillendiriyor:

“Kişisel sergimi açmak istedim. Yani artık ister istemez öyle bir hayal oluştu bende. Ve de bugün buradayız. İlk kişisel sergim burada. Benim bir tabloyu yapmam genelde bir hafta falan sürüyor. İlkin başlıyorum, astar atıyorum. Sonra işte boyaları döküyorum. Sonrasında bir gün kurmasını bekliyorum falan. Sonra işte diğer gün geliyorum başka bir şey ekliyorum. Diğer gün başka bir şey. Öyle bir terapi gibi de aslında. Bana çok iyi geldiğini düşünüyorum.”

Bakıyorum aa tablom tamam diyorum

Tablolarının tamamlandığını duygusal aktarımın verdiği duyguyla karar verdiğini anlatan Kartal, “Bakıyorum, aa diyorum tablo tamam artık. Böyle hissettiğimde, bir şey ekleyemiyorum ya da çıkaramıyorum artık o saatten sonra. Yani bu tablo bence kendini tamamlıyor. Hani ona baktığım zaman tamamdır diyorum” dedi.

Bundan sonraki hayatımda resim olamadan düşünemiyorum

Resim yapmadan önce ile şimdiki hayatı arasında çok şey değiştiğini belirten Kartal, önemsediği ve öncelik verdiği birçok şeyin değiştiğini söylüyor:

Kartal, “Yani resim yapmadan önce bence hayatımda kocaman bir boşluk vardı. Hani neler yapıyormuşum ya da neler beni heyecanlandırıyormuş. Yani açıkçası, çok şaşırıyorum. Resimle tanıştıktan sonra ben sanatla tanıştım ve bundan sonraki hayatımda resim olmadan düşünemiyorum. Resim yapmadan, sanat olmadan düşünemiyorum. Yani bunun sayesinde zaten resim yaparken, ben klasik müzik dinlediğim için de aynı zamanda müziğe de biraz yöneldim. Klasik müzikten de çello dersleri almaya başladım. Hayatımı bu yönde bariz bir şekilde etkiledi diyebilirim. Bundan sonrası için yine devam edeceğim. Belki farklı bir konu olur diye düşünüyorum. Onun üstüne çalışırım. Başka illerde falan da aslında sergiler düzenlemeyi düşünüyorum. Belki İstanbul, belki İzmir olur. Yine fuarlara falan katılabilirim” diye anlattı.

Soyut dışa vurumculuk tekniğiyle en çok merak duygusunu vurguluyorum

Soyut dışa vurumculuk tekniğiyle, tablolarının yaptığını söyleyen Kartal neden ilk lişisel sergisine “Metamorfoz” ismini verdiğiyle ilgili de şu ifadelere yer verdi:

“Genelde akrilik boyayla çalıştım. Konu olarak metamorfozu seçmemin sebebi, tablolarımdaki resimlerim hepsi aslında çok hareketli. Aslında sanki başka bir şeye dönüşecekmiş gibi. Ben hani resimlerimle ilgili; dedim ya ‘Böyle hani bir gün geliyorum, bitmiş tamamdır diyorum’ ama belki başka bir zamanda, başka bir şeye dönüşmüş şekilde belki tekrar aktarabilirim ilerleyen zamanlarda. Tablolarımın hepsi aslında hareketli olduğu için ‘metamorfoz’ ismini koydum. Yani değişim ve dönüşümü de tanımladığı için metamorfoz ismini uygun gördüm. Çünkü onu çağrıştırıyordu bende. Daha çok aslında merak duygusu var hani bir şeylere olan merakımdan dolayı dışa çıkan eserler. Daha çok uzaya olan merakım, evrene olan, varoluştan önceki zamana ve hani bu süreçte olan şeylere olan merakımın birer yansıması diyebilirim.”

27 Eylül'e kadar ziyareçiler için açık kalacak

Nalan Kartal'ın Kişisel Resşim sergisi "Metamorfoz" 18 Eylülde açıldı ve 27 Eylüle kadar ziyaretçiler için açık kalacak.