Türkiye'de son dönemde peş peşe yaşanan depremler, özellikle İstanbul’daki büyük deprem beklentisini yeniden gündeme taşıdı. Son olarak Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük felaketin ardından İstanbul'da beklenen büyük depremin yaşanmaması, birçok kişiyi meraklandırmıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'daki büyük depremin gecikme nedenine dair önemli bir açıklama yaptı.
Prof. Dr. Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki büyük depremin ertelenmiş olmasının, San Francisco’daki benzer bir durumla ilişkilendirilebileceğini belirtti. 1999 İzmit depremi sonrasında, İstanbul'da 30 yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem olacağına dair yapılan öngörüler henüz gerçekleşmiş değil. Bektaş, Marmara Bölgesi’nin, tarihsel süreç içinde 75 yıllık bir sakinlik dönemine girdiğini söyledi. Bu sürecin, San Francisco'da 1906 yılında meydana gelen büyük depremden sonra yaşanan sakinlikle benzerlik gösterdiğini ifade etti.
“1999 İzmit depremi sonrası, İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem bekleniyordu, ancak bu öngörü gerçekleşmedi,” diyen Prof. Dr. Bektaş, Marmara'nın 500 yıllık tarihsel sürecinde de benzer sakinlik dönemlerinin görüldüğünü vurguladı. İstanbul'daki bu sakinlik döneminin, 1906 San Francisco M7.8 depreminden sonra görülen bir durumla paralellik gösterdiğini söyledi.
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NİÇİN GECIKİYOR ?
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) January 23, 2025
1999 İzmit depreminden sonra " 30 yıl içerisinde Îstanbul'da yaşanabilecek 7 den büyük deprem görüşü " 25 yıl geçmesine rağmen niçin gerçekleşmedi ?
* Marmara 500 yıllık tarihsel döneminde ve 1906 M7,8 San Francisco depremi sonrasında
Prof. Dr. Bektaş, İstanbul’daki büyük depremin bir gün mutlaka yaşanacağını, ancak zamanlama konusunda yapılan öngörülerin şimdilik yanlış çıktığını belirtti. Bu sakinlik döneminin, depremin zamanlaması konusunda yeni bir perspektif sunması bekleniyor.