DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Yöresel Lezzetini Deneyen Unutamıyor... Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?

Diyarbakır'ın yöresel mutfağında birçok farklı lezzet yer alıyor. Bu lezzetler arasında ön plana çıkan Patlıcan Dizme nasıl yapılır? İşte tarifi...

Abone Ol

Diyarbakır mutfağının ana yemekleri yaz aylarında bol miktarda sebzeden yapıldığı biliniyor. Patlıcan dizme yemeği de yaz aylarında yapılan sebzeli yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Yapılması çok kolay olan bu yemek, yaz aylarının en iyi ve lezzetli ana yemeklerinden biri olarak görülüyor. Peki Diyarbakır usulü Patlıcan dizme nasıl yapılır? Yazımızda patlıcan dizme nasıl yapılır sorusunun cevabı başta olmak üzere tarifi ve malzemelerini de bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Patlıcan Dizme Nedir?

Tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü Diyarbakır, yemekleri ve zengin mutfağı ile de ünlü şehirlerimizden bir tanesidir. Genellikle yemeklerde et ve kıyma çok görülse de daha önce bahsettiğimiz gibi yaz aylarında sebzeler de yemeklerin içerisinde yerini alıyor. 

Diyarbakır usulü patlıcan dizme de bu sebzeli yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır ve komşu illerinde patlıcan dizme yemeği sık sık yapılıyor ve severek yeniliyor. Bu nedenle mutfağa ilgisi olan kişiler Diyarbakır usulü patlıcan dizme nasıl yapılır sorusunu sıkça soruyor.

Diyarbakır kökenli patlıcan dizme nedir sorusuna kısaca bu yemeğin kebap tarifine benzer olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yer alan şehirlerde bu ana yemek sulu yemek olarak yapılır ve tüketilir. 

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme’nin Malzemeleri

Patlıcan dizme yemeğinin ne olduğundan ve hangi yöre ile özdeşleştiğinden bahsettikten sonra patlıcan dizme malzemelerinden de bahsedelim. 

Patlıcan dizme yemeği malzemeleri;

  • 6-7 adet patlıcan
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Pul biber
  • Beş türlü
  • Tuz

Patlıcan dizme yemeğinin sos malzemeleri;

  • Biber ve domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası su

Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?

Patlıcan dizme nedir sorusundan sonra malzemelerini de bir önceki başlığımızda verdik. Peki Diyarbakır usulü Patlıcan Dizme nasıl yapılır? 

Patlıcan Dizme tarifi adım adım aşağıdaki gibidir:

  1. Patlıcanları alacalı olacak şekilde soyun. 2 parmak genişliğinde olacak şekilde kesin ve kalan malzemeleri karıştırın.
  2. Sonrasında ise kıymalı harç yapımına başlayın. Kıymayı ayrı bir kaba alın.  
  3. Daha önceden rendelediğiniz soğanı, yine öncesinde ince ince kıydığınız maydanozu, tuzu ve karabiberi de kıymanın üzerine ekledikten sonra iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde olacak şekilde parçaları harçtan koparın ve köftelerinizi yapın.
  4. Sonrasında ise patlıcanların aralarına hazırladığınız köfteleri koyun ve tepsiye dizin. Ardından domates ve biberleri üzerine dizin.
  5. Su ve salçayı karıştırın ve tepsiye yerleştirdiğiniz malzemelerin üzerinde iyice gezdirin.
  6. Bu işlemlerden sonra tepsinizi önceden ısıttığınız 200 derece olan fırınınıza yerleştirin ve pişirin. 
  7. 35-40 dakika pişen yemeğinizi fırından çıkardıktan sonra sıcak bir şekilde servis yapın. Afiyet olsun.

Patlıcan Dizme'nin Püf Noktaları

Hemen hemen her yemeğin olduğu gibi Diyarbakır usulü patlıcan dizme yemeğinin de püf noktaları bulunur. Yemeklerin yapımında kullanılan püf noktaları yemeğinizin daha lezzetli olmasını ve olması gerektiği hazırlanmasına yardımcı olur. 

Patlıcan dizme yemeğinin de iki ayrı püf noktası var;

  1. Köfte harcından bahsettiğimiz tarifte malzemeler arasında yer alan 5 türlü, beş farklı baharatın karışımını içerir. Bahsettiğimiz 5 türlü eğer evinizde bulunmuyorsa, kimyon, karabiber ve pul biber gibi sevdiğiniz baharatları da ekleyerek aynı lezzeti elde edebilirsiniz.
  2. Orta yağlı kıyma bu tarif için ideal bir kıyma seçimi olacaktır. Eğer patlıcan dizmesi yemeğinde yağsız dana kıyma kullanmak istiyorsanız, yemeği fırına vermeden önce üzerine iki ila üç yemek kaşığı kadar sıvı yağ gezdirerek pişirmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun!