EKONOMİ

Müşteriler yeni tasarının etkisiyle kredi kartı limitlerini düşürüyor

Hükümetin, yüksek limitli kredi kartlarından yıllık katılım payı alınmasını öngören yasa teklifi sonrası, bankacılık kaynakları kredi kartı limitlerinde düşüş yaşandığını ve kullanımdaki kart sayısında azalmanın olabileceğini bildirdi.

Abone Ol

Hükümetin, gelirleri Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) aktarılmak üzere belirli limitin üzerindeki kredi kartı sahiplerinden yıllık katılım payı alınmasını öngören yasa teklifi sonrasında, bankacılık kaynakları müşterilerin kredi kartı limitlerini düşürmeye başladığını aktardı.

Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan tasarı, bazı alışverişlerde alınan ücretlerin artışını da öngörüyor. Özellikle, 100 bin TL ve üzerindeki kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret alınması büyük tepki topladı. Reuters’a bilgi veren üç bankacılık kaynağı, tasarının kabul edilmesi durumunda kullanımdaki kredi kartı sayısının azalabileceğini belirtti.

Bir bankacı, "Kredi kartı limitini düşürme taleplerinde artış gözlemliyoruz. Bankalar, tasarının etkilerini değerlendirmeye başladı ve olası etkileri sınırlandırmak için çözüm yolları arıyorlar" dedi.

Yeni ücretler ve yorumlar

Taslakta, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kart sahiplerinden her bir kart için yıllık 750 TL alınması öngörülüyor. Ayrıca, gayrimenkul alım satımı ve araç satışları gibi işlemlerde bireylerden ve şirketlerden katkı payı alınması da planlanıyor.

Sosyal medya kullanıcıları, bankaların tahsis ettiği kredi kartı limitinin, müşterinin harcayacağı anlamına gelmediğini belirterek alınacak ücretin kredi kartı limitine göre belirlenmesinin adil olmadığını ifade etti. Ekonomist Mahfi Eğilmez ise sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır" diye belirtti.

Türkiye'de kredi kartı kullanımı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 126 milyon kredi kartı bulunuyor ve bu yıl Ağustos ayında yaklaşık 1.25 trilyon lira büyüklüğünde işlem gerçekleşti. Yüksek enflasyon döneminde hane halkı geliri ve tasarruflarındaki erime nedeniyle vatandaşlar alışverişlerinde kredi kartlarını daha fazla kullanmaya başladı. Yükselen faiz oranlarıyla birlikte ihtiyaç ve tüketici kredilerinde yıllık faiz oranı yüzde 70'in üzerine çıkarken, taksit seçeneği sunan kredi kartları yoğun bir şekilde tercih ediliyor.