Tarihi ve kültürü ile ön plana çıkan Diyarbakır, yöresel yemekleriyle Ramazan iftar sofralarında adını duyuruyor. Bu özel yemeklerden biri de Diyarbakır'ın meşhur lezzeti Meftune.
İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan Meftune yemeği, sunumu, kokusu ve damakta bıraktığı tadı ile kesinlikle denemeye değer. "Bugün iftara ne pişirsem" diye düşünüyorsanız, farklı bir yemek olan Meftune tarifi ilgi çekici bir seçenek olabilir.
Peki Meftune yemeği nedir birlikte bakalım.
Meftune Yemeği Nedir?
Diyarbakır'da en çok pişen tencere yemekleri arasında "Meftune" yer alıyor. Diyarbakır'da kışın kabak, ilkbaharda kenger ve yaz aylarında patlıcan ile yapılan meftune yemeği ramazanda da sofralarda yerini alıyor.
Meftune yemeği, et, patlıcan ve domatesle hazırlanır ve tadındaki ekşiliği sumaktan alır. Tabii, kabaklı veya patlıcanlı olarak da yapılabilir. Ancak yöre halkı en iyisinin etle pişirildiğini söyler.
Meftune Tarifi Nasıl Yapılır | Diyarbakır Usulü Meftune Yemeği
Akşam yemeği menülerinde hafif mayhoş bir ekşiliği olan Meftune yemeğini denemek isteyebilirsiniz. Sizler için Meftune yemeği tarifini hazırladık.
Meftune Yemeği Tarifi için Malzemeler:
- 500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- 1 su bardağı su
- 1 kilogram patlıcan
- 6 adet domates
- 3-4 adet sivri biber (arzuya göre acı biber de olabilir)
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı tane sumak
- 4 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı un
- Tuz
Yapılış aşamaları:
- Etleri düdüklü tencereye yerleştirdikten sonra üstüne su ekleyerek 15 dakika haşlayın.
- İri küpler halinde domates ve patlıcanı kabuklarını soymadan doğrayın. Biberleri de halka halka doğrayın.
- Geniş bir tencereye pişen etleri koyun ve üzerine patlıcan, domates, biber, tuz ve tereyağının yarısını ekleyin.
- Bir kez daha aynı işlemleri tekrarlayın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika kısık ateşte pişirin.
- Patlıcanların kararmasını önlemek için tahta kaşıkla ara sıra karıştırın.
- Ayrı bir yerde sumağa bir çay bardağı sıcak su ekledikten sonra on dakika dinlendirin.
- Suyu bir kaba koyarak süzün ve unu ekleyin. Ardından iyice karıştırın.
- Unlu sumak suyunu yemeğin üzerine ekledikten sonra bir taşım daha pişirin.
- Meftuneyi servis tabağına aldıktan sonra üzerine dövülmüş sarımsak serpebilirsiniz.
- Sıcak servis edilmesini tavsiye ederiz.
Meftune Yemeği Püf Noktaları
Diyarbakır yöresel lezzetlerinden biri olan Meftune sofraları süslerken en önemli kısmı olan püf noktasından bahsetmek isteriz.
Sumak ve sarımsak, Meftune yemeği tarifinin en can alıcı püf noktası. Yaz aylarında Diyarbakırlılar için vazgeçilmez bir yiyecek olan Meftune yemeğini, bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.
Meftune Yemeği Hakkında Bilgi
Her yemeğin bir hikayesi vardır ve yerel kültürünü yansıtır. Hevsel Bahçesi, Diyarbakır'ın dünya hazineleri listesinde yer alıyor. Bahçede domates, patlıcan ve biber yetişiyor. Çalışanların bir gün yiyecek yemeği olmaz ve gelin buradan sebze toplayıp yemek yapalım derler.
Yapılan yemeğin meftunu olurlar böylelikle Hevsel Bahçesi’nden doğan bir yemeğin hikâyesi oluşur. Böylelikle Meftune yemeği, Heysel Bahçesi’nde çalışan insanların yarattığı eşsiz bir yemek olarak kültürümüze yerleşir.
Meftune yemeği birçok yörede yapıldığından, malzemeleri ve tarifi yöreden yöreye göre değişiklik gösterebiliyor.
Diyarbakır usulü Meftune yemeğini taze sebzeler oluşururken, Mardin usulü Meftune yemeği kurutulmuş sebzelerden oluşur. Yaz aylarında patlıcan ve kışın kabak kullanarak dilediğiniz gibi şekillendirebileceğiniz Meftune yemeği her haliyle lezzetten ödün vermiyor.
Meftune Yemeği Servis Önerileri
Meftune yemeği ana malzemeleri hazır edilip, hazırlıklar yapıldıktan sonra pişirilir. Pişirilen Meftune Yemeği sıcak servis ediliyor. Servis esnasında püf noktalarından biri olan sarımsak bu aşamada devreye giriyor.
İsteğe bağlı olarak tarife ekleyip çıkarılabilen sarımsak, Meftune servis tabağına alındıktan sonra üzerine serpiştirilerek yenilebilir.
Meftune Yemeği Kaç Kalori?
Meftune yemeğinin her 100 gramında 76,9 kalori vardır. 100 gram Meftune yemeği, 3 gram karbonhidrat, 5 gram protein, 4,7 gram yağ ve 1,6 gram lif içerir.
Sık Sorulan Sorular
Gündelik olarak veya iftar sofralarınıza hazırlayabileceğiniz Diyarbakır’ın meşhur lezzeti Meftune yemeğinden, hazırlanışı ve püf noktalarından bahsettik. Şimdi birliktee sık sorulan sorulara cevap verelim.
Meftune yemeği ne demek?
Yöresel yemek severlerin favorilerinden biri olan Meftune yemeği, Diyarbakır'da kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan ile yapılır.
Meftune Yemeği hangi yöreye ait?
Meftune Yemeği aslen Diyarbakır’dan çıkmıştır. Fakat çevre illerde de pişirilen ufak değişiklikler ile hazırlanan Meftune yemeği tarifleri vardır.
Diyarbakır Meftune Yemeği nasıl yapılır?
Meftune yemeğinin başrolü olan kuzu kuşbaşı et haşlanır, haşlanan etleri küp küp doğranan patlıcan ve domatesler eklenir. Son olarak tereyağı da konulur. 15 dk boyunca pişen Meftune yemeği, ara ara tahta kaşık ile karıştırılır ki patlıcanaları kararmasın. Ayrı bir yerde hazırlanan sumak ve un karışımı da yemeğin üzerine dökülür ve bir süre daha pişirildikten sonra servise hazır hale gelir.
Meftune’nin yanına ne gider?
Meftune yemeğinin yanında şehriyeli pirinç pilavı veya sade bulgur pilavı yapabilirsiniz. Semizotlu bir salata veya bir kase yoğurtla ile birlikte servis edebilirsiniz.
Diyarbakır’ın en ünlü yemeği nedir?
Diyarbakır'da en çok sevilen ve ünlü diyebileceğimiz yemeklerin başında Meftune Yemeği geliyor. Bunun yanında salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği ve en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı da ünlü yemekler arasında.
Diyarbakır meşhur tatlısı nedir?
Diyarbakır’ın birçok güzel tatlısı olmasının yanında Paluze tatlısı tamamen Diyarbakır'a has bir yöresel lezzet. Buna ek olarak yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan Burma Kadayıf da Diyarbakır’ın en meşhur tatlıları arasında yer alıyor.