SİYASET

Mecliste 'AKP yazılı tabut' gerginliği

CHP'li Ayhan Barut, TBMM bütçe görüşmeleri sırasında "AK Parti" yazılı temsili tabutla kürsüye çıkmak istedi, ancak Başkanvekili Bozdağ buna izin vermeyince Barut, "bu kadar korkacağınızı tahmin etmedim" dedi.

Abone Ol

 TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçeleri görüşülüyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmak üzere söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için üstünde "AK Parti tarımı ve çiftçiyi öldürdü" yazılı tabut maketiyle kürsüye çıkmak istedi. 

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ "Meclis kürsüsüne böylesi bir maddeyi getiremezsiniz. Bu maddeyle bu kürsüde konuşamazsınız, İç Tüzük 65. madde çok açık, ayrıca 160. maddeye göre de kınama cezasını gerektiren bir fiildir. Onu lütfen indirin. İndirmezseniz size disiplin cezası uygulamak zorundayım" diyerek Barut'un tabutla kürsüye gelmesine izin vermedi.

Bunun üzerine Barut, tabut maketini CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'a verdi.

Konuşmasına başlayan Ayhan Barut, "Aslında çok masumane bir eylemdi. Bu kadar korkacağınızı, tedirgin olacağınızı düşünmedim" dedi. 

'Çiftçi ekmezse, üretmezse aç kalırız aç'

Hükümetin tarım politikalarını eleştiren Barut, "Ey AK Parti iktidarı, milletin efendisi olan elleri öpülesi çiftçilerimiz sayenizde öldü. Ne diyordunuz yaparsa AK Parti yapar. Evet yaptınız çiftçiyi öldürdünüz ve o tabuta da diri diri koydunuz, buyurun cenaze namazına. Ne diyordunuz hayaldi gerçek oldu evet iktidarınızda bu da gerçek oldu çiftçinin ocağına incir ağacı diktiniz, anasını ağlattınız, nedir bu çiftçiden alıp veremediğiniz. Çiftçi ekmezse, üretmezse aç kalırız aç. Bunu bilin" diye konuştu.

'Desteğin 615 milyar lira olması gerekirken 135 milyar lira destek var bu bütçede'

"Tüm dünyada tarım stratejik öneme sahiptir, korunmaya ve desteklenmeye muhtaç bir sektördür. Tüm dünyada tarım desteklenirken bizim ülkemizde tarıma destek yerine köstek olunmaktadır" diyen Barut, şöyle devam etti:

"Şimdi, bu sözlerime başta Sayın Bakanımız, iktidar partisinin milletvekilleri itiraz edebilir, 'Tarımı siyasete alet ediyorsunuz" diyebilir ama tarım siyasete alet edilecek bir konu değil, ben burada gerçekleri anlatıyorum. Her gün sahadayız, buyurun sizleri de sahaya bekleriz, sahadaki gerçekleri görelim. Gelin o zaman bir de gerçeklere rakamlarla söyleyelim: 2006 yılında çıkarılan bir Tarım Kanunu var. Bu Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde emredici bir hüküm bulunmaktadır, milli gelirin yüzde 1’inden aşağı olamaz tarım desteği ancak 2025 milli gelir tahmini 61,5 trilyon lira; öngörülecek destek yüzde 1’den 615 milyar lira olması gerekirken 135 milyar lira destek var bu bütçenin içerisinde yani yüzde 0,22’si, bütçenin de yüzde 0,91’ine geliyor. Allah aşkına, Allah’tan korkun, bu çiftçiye reva mıdır bu rakam değerli arkadaşlar? Şunu söylüyorsunuz: 'Avrupa bizi kıskanıyor'. Bir bakalım, kıskanıyor mu Avrupa bizi? Avrupa Birliği'nin bütçesi 172 milyar Euro ve bu bütçesinin yüzde 32’sini yani 55 milyar Euro'yu tarıma ayırmış. Kim kimi kıskanıyor, buradan sizlerin takdir hakkını bırakıyorum."

'Bakan yalan dedi ama 2012 ve 2017'de saman ithal ettik'

Türkiye'nin tarımda ithalatçı konumda olduğunu belirten Ayhan Barut, " İktidar tarafı da 'Hayır, ihracatçıyız' diyor. Bakalım, burada da rakamlar nedir? AK Parti dönemi, üretmek yerine ithalat sevdalısı olduğu için tahıllardan baklagillere, yağlı tohumlardan hayvanlara kadar her şeyi ithal eder hâle geliyoruz; buğdaydan narenciyeye, ayçiçeğinden pamuğa, büyükbaştan küçük hayvana hepsini ithal ediyoruz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde ithalatın daha fazla olduğunu aktaran Barut, "Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Kriz İletişimi Çalıştayı’na katılmıştı Sayın Bakanımız ve orada kronik yalanlar üzerine 10 madde sundu, listenin en başında da 'Saman ve tarım bitti' lafı vardı. Buradan söylüyorum -elimde de burada belge- ilk saman ithalatı 2012'de yapıldı, 5 yıl sonra, 2017'de tekrar yapıldı; dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdermirli, Sayın Bakanım, '10 bin ton saman ithalatı yaptık, ne var ki bunda?' dedi. Demek ki kim doğruları söylüyor, sizlerin takdirlerine bırakıyorum. Ne kadar ironik, değil mi? TÜİK düzenli olarak her ay dış ticaret verilerini açıklıyor. Son 22 yılda dış ticaretimize baktığımızda 66,3 milyar dolar ihracat var, 111,7 milyar dolar da ithalat yaptığımızı görüyoruz. Net bir şekilde 45,4 milyar dolar tarımda ithalatçıyız, dış açığımız var" şeklinde konuştu.