Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik, 3 Ağustos 2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan önceki yönetmeliği yürürlükten kaldırdı.

Yeni düzenleme, Milli Eğitim Akademisi’nde hazırlık eğitimine alınacak öğretmen adaylarının seçimi ve resmi eğitim kurumlarında sözleşmeli öğretmen istihdamıyla ilgili usul ve esasları belirliyor.

Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)

Öğretmen adaylarının hazırlık eğitimine alınabilmesi için ÖSYM tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) yapılacak. Sınavın kapsamı, öğretmenlik mesleğine dair bilgi, beceri, tutum ve değerleri içerecek şekilde hazırlanacak.

Sınavın içeriği, yapılacağı yer, zaman ve başvuru esasları, sınavda yer alacak konular ve ağırlıkları gibi detaylar Bakanlık ve ÖSYM tarafından belirlenecek. Sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak.

ÖSYM, sınav tarihini, başvuru sürecini ve detaylarını Resmi Gazete ile kendi resmi internet sitesinden duyuracak.

Hazırlık eğitimine katılım şartları

Hazırlık eğitimine alınacak adaylar için aranan şartlar şunlardır:

  •   Öğretmenlik mesleğine uygun bir lisans programından mezun olmak veya denkliği kabul edilen bir programdan mezun olmak,
  •  Engelli adaylar için EKPSS’den, diğer adaylar için MEB-AGS’den belirlenen taban puanı almak,
  •  Daha önce mazeretsiz şekilde göreve başlamayan veya ayrılan adaylar için bir yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak,
  •  Öğretmenlik yapabileceğine dair sağlık kurulu raporu almak.

Hazırlık eğitimine katılacakların belirlenmesi

Hazırlık eğitimine alınacaklar için belirlenen kontenjan sayısı, taban puan ve başvuru detayları Bakanlık tarafından duyurulacak. Adaylar yalnızca bir alanda başvuruda bulunabilecek.

MEB duyurdu: Veli isterse öğrenciyi sınıfta bırakacak MEB duyurdu: Veli isterse öğrenciyi sınıfta bırakacak

Sözleşmeli öğretmen istihdamı

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, gerekli güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapıldıktan sonra sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Atamalar, adayların tercihleri ve başarı puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Puan eşitliği durumunda MEB-AGS puanı yüksek olan aday tercih edilecek.

Atama işlemleri, başvuruların elektronik ortamda alınmasının ardından, hazırlık eğitiminin bitiminden itibaren iki ay içinde tamamlanacak.

Norm kadro fazlası durumu ve yer değişiklikleri

Norm kadro fazlası oluşması durumunda öncelik sırasına göre hizmet süresi düşük olanlar veya puanı düşük olanlar norm kadro fazlası olarak belirlenecek. Atamalar, hizmet süresi üstünlüğüne göre yapılacak, tercihte bulunmayanların yerleştirmesi resen gerçekleştirilecek.

Adli veya idari soruşturma nedeniyle yer değişikliği teklif edilenlerin atamaları valilikler ya da Bakanlıkça yapılacak.

Sözleşme süresi ve kadroya geçiş

Sözleşmeli öğretmenlerle mali yıla bağlı sözleşmeler yapılacak ve sözleşme feshedilmediği sürece yenilenecek. Üç yıl görev yapan sözleşmeli öğretmenler kadroya geçiş hakkı elde edecek. Kadroya atananlar, bir yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

Yeni yönetmelikte hüküm bulunmayan durumlarda, ilgili kanun ve esaslar uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi