AMED TIMES - Süryani Çarşısı ile beraber sokağa bakan tescili olmayan 15 hanede sokak iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmaları, çarşının tarihsel ve kültürel değerlerini koruyarak ziyaretçilere geçmişin izlerini hissettiren bir atmosfer sunması bekleniyor. 50 yıl önce oldukça işlek bir durumda olan tarihi çarşı, şehirdeki Süryanilerin göç etmesiyle zaman içinde tamamen boşaldı. Çarşının eski canlılığını yitirmesi sonucu dükkanlar, kaderine terk edildi ve uzun süre bakımsız kaldı. Bu süre zarfında, tarihi çarşı çeşitli işlevler üstlenerek hayvan barınağı, eşya deposu ve samanlık olarak kullanılmaya başlandı.
Vali Tuncay Akkoyun, Dargeçit Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Vali Yardımcısı Osman Çelikkol ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök ile birlikte bölgeye gelerek incelemelerde bulundu ve yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı. Bu kapsamda, restore edilen tarihi çarşı, turizm potansiyelini artırmak amacıyla yeniden yapılandırıldı. Restorasyon çalışmalarının ardından, çarşı hem tarihi dokusuyla ziyaretçileri etkileyecek hem de bölge ekonomisine katkıda bulunacak şekilde turizme kazandırılacak. Tarihi yapının günümüzdeki işlevselliği ve cazibesi, hem yerli hem de yabancı turistler için çekici bir ziyaret noktası olacak.
Vali Akkoyun: 400 yıllık tarihi çarşı restorasyonu tamamlandı, Esnafa teslim edilecek
Vali Tuncay Akkoyun, "Burası, yaklaşık 400 yıllık tarihi bir çarşı. Zaman içinde dükkanlarda eksiklikler, yıkımlar, yıkıntılar meydana gelmişti. Bunun bir süre önce fizibilite çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da gerekli proje çalışmaları yapıldı. Bugün en nihayetinde yapılan bu proje çalışması, fizibilite çalışması, ihalesi ve yerinde yapılan çalışmalarla birlikte inşallah vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale gelmiş vaziyette. Buradaki 4 sokağımızda 'Sokak Sağlıklaştırma' yapıldı. 65 dükkanımızda restorasyon çalışmaları yapıldı. İnşallah burada dükkanları olan esnaflarımıza, vatandaşlarımıza yaklaşık 2 hafta sonra teslimleri yapılacak ve faaliyete geçecekler. Dargeçit'e çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Dargeçit'in ticaretine, istihdamına önemli anlamda, ciddi bir katkı sağlayacaktır" dedi.
Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök ise "Bu süreç boyunca yaklaşık 600 metre uzunluğunda 4 caddenin 'Sokak Sağlıklaştırması' yapıldı. Aydınlatma işleri yapıldı. Bunlar, yaklaşık 1,5 sene gibi kısa bir zaman sürecinde aslına uygun olarak inşa edildi. Çarşı bu haliyle, dükkanlar hareketlendiği zaman, mutlaka Dargeçit'in turizmine de yeni bir nefes getirecektir. Çünkü sadece görseli için bile insanların ziyaret etmek isteyeceği bir yer konumunda. Burada özellikle geleneksel el sanatlarına ve geleneksel ürünlere dönük esnafın yapacağı bir çalışmanın, çarşıyı çok daha farklı boyuta getireceğini inanıyoruz" diye eklemelerde bulundu.