Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş liderliğinde yapılan kazılar, bölgedeki ilk insan iskanına dair önemli ipuçları sunuyor.

Kızıltepe ilçesindeki mağarada iki yıl önce başlatılan yüzey araştırmaları sonucunda, Mardin Müze Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazılarına karar verildi. Çalışmalar kapsamında, Paleolitik Çağ’a ait olduğu tespit edilen ve Homo sapiens öncesine dayanan buluntulara ulaşıldı.

Doç. Dr. Ergül Kodaş, mağarada yapılan kazılarda 450.000 yıl öncesine tarihlenen taş aletlere rastladıklarını belirtti. "İlk kazı yılında 200.000 yıllık buluntulara ulaşmıştık. Bu yıl daha derine inerek Aşölyen kültürüne ait taş aletler keşfettik," dedi. Aşölyen kültürü, Homo sapiens ve Homo erectus'un el baltaları ve kesici aletler gibi taş teknolojilerini içeriyor.

Anadolu’nun Paleolitik Dönemdeki Önemi

Kazılarda, daha önce Anadolu’da bulunmayan ve Levant-Suriye hattına özgü "Yabrudian" adı verilen taş aletlere de rastlandı. Bu buluntular, Mardin’in tarih öncesi dönemlerde Levant ve Afrika'ya geçişte önemli bir geçiş noktası olduğunu ortaya koyuyor.

Hakkari’de heyelan can aldı: Yerel halk ihmale tepkili Hakkari’de heyelan can aldı: Yerel halk ihmale tepkili

Doç. Dr. Kodaş, "Uluköy Mağarası, Güneydoğu Anadolu'daki ilk Paleolitik kazı olma özelliği taşıyor. Bu kazı, bölgenin 500.000 yıl öncesine dayanan tarihini aydınlatmak için önemli bir adım," diyerek kazının önemini vurguladı.

İlk insanların yaşamına dairipuçları

Mağarada bulunan yontma taş aletler ve kemik parçaları, dönemin insanlarının avlanma ve beslenme biçimlerine dair ipuçları sunuyor. Bu keşif, hem Güneydoğu Anadolu’nun hem de Kuzey Mezopotamya’nın tarih öncesine dair bilinmeyenlere ışık tutarken, Uluköy Mağarası’nın Anadolu’nun Paleolitik geçmişini anlamak için önemli bir yer olduğunu kanıtlıyor.

Önümüzdeki yıllarda devam edecek kazılarda, bu eşsiz yerleşime dair daha fazla bilginin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Doç. Dr. Ergül Kodaş ve ekibi, bu çalışmalarla bölgenin tarihine dair yeni bilgiler elde etmeyi umuyor.

Kaynak: Arkeofili