AMED TIMES - Bölgedeki 7 kırsal mahallede yaklaşık 1500 dönüm arazide yetiştirilen kişnişin hasadı, sabah erken saatlerde tarlalara giden üreticiler tarafından elle yapılıyor. Yörede "Gızbara" olarak bilinen kişniş, 3-4 ayda olgunlaştıktan sonra toplandıktan sonra kümeler halinde kurutulmak üzere bırakılıyor.

Amed Tımes-16

Kişniş, maydanozgiller familyasına ait olup, toplandıktan sonra 3 gün güneşte kurutuluyor. Ardından patozla bitkisinden ayrılan taneler, bir süre daha güneşte bekletilerek kurutuluyor. Baharat olarak satışa hazır hale gelen kişniş, irok (kızartılmış içli köfte), ikbebet (haşlanmış içli köfte), mercimekli köfte, dolma, salata ve turşularda kullanılıyor ve çevre illerden talep görüyor.

"Kişnişi şubat ayında ekip, Yaz aylarında hasat yapıyoruz"

Amedtımes 2-19

Savur ilçesine bağlı Başkavak Mahallesi'nin muhtarı ve üretici Yahya Araz, mahallelerinin ilçede en fazla kişniş yetiştirilen yerlerin başında geldiğini belirtti.

Araz, “Kişnişi şubat ayında ekiyoruz. Yaz aylarında hasat yapıyoruz. Bölgede yemeklerde ve turşu yapımında kullanılan kişniş, köylüler için iyi bir gelir sağlıyor. Çevre illere, özellikle Mardin, Diyarbakır ve Batman’a gönderiyoruz,” dedi.

Tunceli’de dronla yapılan denetimle kaçak avcılar yakalandı Tunceli’de dronla yapılan denetimle kaçak avcılar yakalandı

Kaynak: AA