DÜNYA

Lübnan'daki patlamalarda göz yaralanmaları artıyor: Doktorlar zamanla yarışıyor

Hizbullah'a ait telsiz ve çağrı cihazlarının patlamasıyla 3.000 kişi yaralandı, çoğu gözünden ciddi hasar aldı. Lübnanlı göz doktoru Elias Jaradeh, olayın ardından sayısız göz ameliyatı gerçekleştirdiğini ve birçok hastanın bir daha göremeyeceğini belirtti.

Abone Ol

AMED TIMES- Saldırıda yaralananların çoğu, patlama anında cihazlarına baktıkları için elleri, yüzleri ve gözlerinden yaralandı.

Lübnanlı göz doktoru Elias Jaradeh, ülke genelinde telsiz ve çağrı cihazlarının patlaması sonrası "çok sayıda insanın gözünden yaralandığını" belirtti.

Hastanelerde sayısız göz ameliyatı yaptığını söyleyen Jaradeh, yalnızca iki saatlik uykuyla çalışmaya devam ettiğini anlattı.

Jaradeh bazı yaralıların görme yetisini kurtarmayı başarmış olsa da, birçoğunun bir daha asla göremeyeceğini belirtti.

Jaradeh, gözyaşları içinde Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, çoğu genç erkek, kadın ve çocuk olan bu kadar çok göz yaralısının aynı anda hastaneye gelmesinin derin bir trajedi olduğunu vurguladı.

Hizbullah'a ait binlerce çağrı cihazının geçtiğimiz hafta salı ve çarşamba günleri eş zamanlı olarak patlatıldığı saldırılarda en az 39 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 3.000 kişi de yaralanmıştı. Bu durum, yaralıların sevk edildiği hastanelerde krize neden olurken, sağlık görevlilerini de zamanla yarışır hale getirdi.

Hizbullah saldırının arkasında İsrail olduğunu öne sürse de, İsrail saldırıya ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı.

Patlamalar, Hizbullah üyelerini hedef almış gibi görünse de kurbanların çoğu sivildi.

Yetkililer patlamalarda gözünü kaybedenlere ilişkin net bir sayı vermezken, tecrübeli Lübnanlı göz doktorları böyle bir duruma daha önce hiç tanık olmadıklarını belirtiyor.

Aynı zamanda milletvekili olan Dr. Elias Jaradeh, hastanesine gönderilen genç hastaların çoğunun bir ya da iki gözünde ciddi hasar olduğunu, bazı hastaların gözlerinden plastik ve metal parçaları çıkardığını söyledi. Jaradeh, dört yıl önce liman patlamasında yaralananları tedavi etmiş olsa da, çağrı cihazları ve telsizlerin patlaması sonucu yaşanan göz yaralanmalarının çok daha yoğun olduğunu ifade etti.

"Tıp fakültesinde mesafe koymayı öğretmiş olsalar da bu kadar çok yaralı görmek oldukça zor," diyen Jaradeh, bu durumun Lübnan’a ve insanlığa karşı bir savaş olduğunu vurguladı.