AMED TIMES- İsrail'in Hizbullah'a karşı düzenlediği ve tüm dünyayı şaşırtan çağrı cihazı patlatma operasyonunun etkisi sürerken, ikinci bir saldırı daha geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre başta Lübnan'ın başkenti Beyrut olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde yeni patlamalar meydana geldi. Bu defa binlerci telsiz, eş zamanlı olarak bomba etkisi gösterdi.
Dün akşam saatlerinde israil, Lübnan'da yer alan Hamas terör örgütüne karşı bir operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında çağrı cihazı olarak bilinen ve siber saldırılara karşı güvenli olduğu gerekçesiyle Hizbullah tarafından kullanılan iletişim aygıtları patlatıldı. Olayın ardından ise tartışmaların ardı arkası kesilmedi.
Kimileri patlayan cihazların içerisinde bomba olduğunu kimileri ise Israil'in bir tür siber saldırı ile cihazların içerisindeki bombayı bataryaya dönüştürdüğünü iddia etti. Her ne kadar ilk seçenek daha yüksek ihtimalle olsa da kesin bir açıklama yapılmadığı için durum bir türlü aydınlanamadı. Şimdi ise Israil, Hizbullah'ın kullandığı telsizleri patlattı.
Beyrut ve çevresinde binlerce telsizin eş zamanlı olarak patlatılması sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Bölgeden gelen ilk bilgiler, bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığını gösterdi. Olaya ilişkin henüz resmi makamlardan açıklama yapılmadı. Bu nedenle ölü ve yaralı sayısı da belirsizliğini koruyor.
BTK, Heider Marka Telsiz Cihazı İçin Toplatma Kararı Verdi
Her ne kadar bu paylaşılan bilgiler henüz kesin olmasa da aynı tipte saldırının ikinci kez gerçekleştirilmesi terör örgütünün güvenlik zaafiyetini gözler önüne seriyor. Üstelik Hizbullah'ın iletişim konusunda da uzun süre sıkıntı yaşayacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Ayrıca teknik kısımlar çözülse de binlerce kişinin başta el olmak üzere vücudunun çeşitli bölgelerinden kalıcı hasarlar alması terör örgütünün faaliyetlerine de ciddi zarar verecektir.
Peki çağrı cihazı nedir? Binlerce çağrı cihazının aynı anda patlamasına neden olan saldırıdan sonra herkesin aklında bu soru var. İşte detaylar!
Israil'in Patlattığı Çağrı Cihazı Nedir? Çağrı Cihazı Ne İşe Yarar?
Çağrı cihazı ya da İngilizce adıyla pager, genellikle kısa mesaj veya sesli bildirim almak için kullanılan eski tip taşınabilir bir iletişim cihazı. Bunu cep telefonunun eski ve ilkel bir hali olarak düşünebilirsiniz. Çok kısa bir süre ana akım iletişim cihazı işlevi gören bu cihazlar, basit olduğu kadar da işlevseldi. Bu nedenle özellikle sağlık çalışanları ve acil durum ekipleri tarafından sıkça tercih edildi. Her ne kadar zaman içerisinde yerini tamamen cep telefonlarına bıraksa da işlevsellik özelliği değişmedi. Üstelik eski olması onu siber saldırılara güvenli kılıyordu. Bu yüzden Hamas başta olmak üzere "kısıtlı alanlarda" kullanan kişi ve gruplar tarafından tercih ediliyordu.
Lübnan çağrı cihazı saldırısı siber saldırı, batarya patlatma veya tedarik zincirine sızma gibi görünmüyor.Daha çok, çağrı cihazı, radyo sinyali tetikleyicisi olarak kullanılıp patlayıcı patlatılmış.Tedarik zincirine sızmak yerine, daha kolayı olan fabrikaya sızmak gibi…
Çağrı Cihazı Neden Patlar?
Çağrı cihazları normalde patlamaz. Eski ve ilkel olan bu teknolojinin patladığı konusunda herhangi bir bulgu elimizde yok. Kuşkusuz kullandığı batarya zaman zaman bazı kazalara neden olmuştur. Ancak bu da patlama yoluyla değil, aşırı ısınma ve yanma şeklinde kendini göstermiştir. Bu da bizi iki seçeneğe düşünmeye itiyor.
Bunlardan ilki Israil ya da bu saldırının arkasında "her kim varsa" çağrı cihazlarını patlatmak için bir yol bulmadı. Basit bir şekilde bu cihazları "düşmanın" kullanımına girmeden önce ele geçirdi ve içerisine patlamaya neden olacak bir "ekipman" yerleştirdi. Bu doğrudan bir patlayıcı ya da bataryanın anında patlayacak sıcaklığa ulaşmasını sağlayacak bir cihaz olabilir.
İkinci ve daha korkutucu olan ise günümüzde akıllı telefonlarda da kullandığımız batarya teknolojilerinde bilmediğimiz bir açık söz konusu. Bazı hükümet ya da istihbarat organizasyonları bu açığı ve batarya patlatmanın yolunu buldu ve aslında her birimiz elimizde bir bomba taşıyoruz.
Elbette ki bu diğerine göre oldukça düşük bir ihtimal. Ancak belirtmekte fayda var ki konunun uzmanı olarak değil, araştırmasını yapmış bir editör ekibi olarak kendi teorilerimizi okurlarımızla paylaşıyoruz. Bu nedenle kim bilir belki de gerçekten bir bombayı elimizden düşürmeden sürekli kullanıyoruz.